Premier odwołał Paszkiewicza ze stanowiska prezesa NFZ, p.o. jego zastępca - Zbigniew Teter

Premier Donald Tusk odwołał Jacka Paszkiewicza ze stanowiska prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia - poinformował we wtorek (5 maja) rzecznik rządu Paweł Graś.

Jak powiedział Graś przed posiedzeniem Rady Ministrów, do czasu powołania nowego prezesa Funduszu jego obowiązki będzie pełnił dotychczasowy zastępca Zbigniew Teter. Nowego kandydata na prezesa NFZ minister zdrowia Bartosz Arłukowicz powinien przedstawić mniej więcej za dwa tygodnie.

Kto za szefa Funduszu?
Zastępcą prezesa jest dr n. med. Zbigniew Bogusław Teter - od roku 1991 wicedyrektor Centralnego Zarządu Służby Zdrowia oraz Główny Inspektor Sanitarny MSW. W roku 2004 objął stanowisko Dyrektora Biura Współpracy Międzynarodowej Narodowego Funduszu Zdrowia.

W latach następnych sprawował funkcję Pełnomocnika Prezesa Zakładu Ubezpieczeń Społecznych oraz Zastępcy Dyrektora Departamentu Higieny Środowiska w Głównym Inspektoracie Sanitarnym. Absolwent Wojskowej Akademii Medycznej w Łodzi, a także Międzynarodowej Szkoły Menedżerów (Ochrona Zdrowia), Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie (Studium Ubezpieczeń). Posiada specjalizacje w zakresie medycyny morskiej i tropikalnej oraz w zakresie położnictwa i ginekologii.

- Pan premier zgodnie z wnioskiem ministra zdrowia i opinią rady NFZ odwołał dotychczasowego szefa Funduszu pana Jacka Paszkiewicza z zajmowanej funkcji. Do czasu wyłonienia nowego szefa rada funduszu powierzy pełnienie obowiązków dotychczasowemu zastępcy - powiedział Graś.

Szef Kancelarii Premiera Tomasz Arabski podkreślił, że po odwołaniu szefa NFZ minister zdrowia wdraża procedurę wyłonienia nowego kandydata w konkursie. Jak dodał, można się spodziewać, że potrwa to mniej więcej dwa tygodnie.

Minister i lekarze za odwołaniem
Wniosek o odwołanie Paszkiewicza złożył Bartosz Arłukowicz. Pozytywnie zaopiniowało go siedmiu członków Rady NFZ; jeden był przeciw.

Uzasadniając swój wniosek Arłukowicz podkreślał, że dymisja Paszkiewicza związana jest ze zmianami w funkcjonowaniu NFZ i finansowaniu świadczeń medycznych. Minister zdrowia wielokrotnie informował, że zamierza doprowadzić do stworzenia konkurencji dla Funduszu. Według Paszkiewicza w czasach kryzysu gospodarczego podział NFZ nie byłby korzystnym rozwiązaniem.

Prezes NFZ był w ostatnich miesiącach krytykowany przez Naczelną Radę Lekarską i związki zawodowe medyków. NRL wezwała lekarzy, by nie podpisywali umów w sprawie recept refundowanych na warunkach, które przedstawił prezes NFZ. Medycy domagali się odwołania Paszkiewicza. Podkreślali, że samowolnie wprowadził on do umów zapisy dotyczące karania lekarzy, pomimo że zostały one usunięte z ustawy refundacyjnej.

Nie chciał się podobać
W jednym z wywiadów na pytanie, co zamierza zrobić, żeby rozwiązać konflikt ze środowiskiem lekarskim, odpowiedział: - To co dotychczas. Nie jestem celebrytą i nie jest celem prezesa NFZ podobać się środowisku lekarskiemu. Lekarzom trudno czasem zrozumieć, że wpływ prezesa NFZ na funkcjonowanie placówki służby zdrowia jest zdecydowanie mniejszy niż dyrektora tejże placówki. Powszechnie natomiast wiadomo, że część środowiska medycznego sabotuje system NFZ, a wcześniej kas chorych.

Paszkiewicz krytykował niektóre rozporządzenia MZ. Prezes NFZ informował w marcu, że resort nie uwzględnił jego uwag do projektu rozporządzenia w sprawie recept. Zdaniem Paszkiewicza bez tych zmian nowe przepisy nie powinny wejść w życie.

Paszkiewicz był najdłużej urzędującym prezesem NFZ, pełnił tę funkcję od grudnia 2007 roku, kiedy ministrem zdrowia była obecna marszałek Sejmu Ewa Kopacz. Doprowadził m.in. do wdrożenia nowego systemu rozliczeń szpitali z Funduszem - Jednorodnych Grup Pacjentów (JGP). System ten przyporządkowuje pacjentów z różnymi dolegliwościami do grup, których leczenie wiąże się z podobnymi kosztami i podobnym podejściem diagnostycznym. Prezes NFZ zmienił także zasady finansowania Ambulatoryjnej Opieki Specjalistycznej (AOS).

Otwarty konkurs?
Jak zapisano w ustawie o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, prezesa NFZ powołuje premier, spośród osób wyłonionych w drodze otwartego i konkurencyjnego naboru, na wniosek ministra zdrowia, po zasięgnięciu opinii Rady Funduszu.

Informacja o naborze na stanowisko prezesa NFZ ogłaszana jest przez umieszczenie ogłoszenia w miejscu powszechnie dostępnym w siedzibie Funduszu oraz w Biuletynie Informacji Publicznej NFZ i Biuletynie Informacji Publicznej Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.

Więcej: Kto zostanie nowym prezesem NFZ? Lojalny współpracownik ministra czy po prostu likwidator?

Nabór na stanowisko prezesa NFZ przeprowadza zespół, powołany przez ministra zdrowia, liczący co najmniej trzy osoby. Oceniane jest doświadczenie zawodowe kandydata, wiedzę niezbędną do wykonywania zadań oraz kompetencje kierownicze. Zespół wyłania nie więcej niż trzech kandydatów, których przedstawia ministrowi zdrowia, a on zgłasza swoją propozycję premierowi.

Stanowisko prezesa NFZ może zajmować osoba, która posiada wykształcenie wyższe magisterskie lub równorzędne w zakresie prawa, ekonomii, medycyny, organizacji ochrony zdrowia lub zarządzania; jest obywatelem polskim; korzysta z pełni praw publicznych; nie była skazana prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe; posiada kompetencje kierownicze; osiada co najmniej sześcioletni staż pracy, w tym co najmniej trzyletni staż pracy na stanowisku kierowniczym; posiada wiedzę z zakresu spraw należących do właściwości Funduszu.

Według ustaleń "Super Expressu" Jacek Paszkiewicz udał się na urlop. 4 czerwca wyleciał do Budapesztu, skąd - jak donosi bulwarówka - miał polecieć ”na tygodniowy rajski urlop na słonecznych Seszelach na Oceanie Indyjskim”.