Pomorski sanepid sprawdził, jak karmią szpitale. Jest źle, ale kar nie będzie Dzienna stawka żywieniowa w szpitalach waha się od 8 do 25 zł. Fot. PTWP

W 2016 r. pomorski sanepid skontrolował 44 szpitale pod kątem żywienia pacjentów. W 1/3 przypadków stwierdził uchybienia higieniczno-sanitarne, 70 proc. ocenianych placówek miała źle skomponowane jadłospisy, a na 13 pobranych próbek posiłków obiadowych żadna nie zawierała właściwych proporcji składników odżywczych.

Jak podaje Gazeta Wyborcza, nieprawidłowości higieniczno-sanitarne dotyczyły stanu sanitarnych pomieszczeń, w których pracuje się z żywnością, wyposażenia i sprzętu w tychże, braku odkładania próbek żywności oraz stosowania środków spożywczych po upływie terminu ważności.

Kontrolerzy sprawdzili też jadłospisy 10-dniowe. Nieprawidłowości były w 23 szpitalach (70 proc. ocenianych). Stwierdzono m.in. małe urozmaicenie posiłków, zbyt małą ilość owoców i warzyw, brak w diecie mlecznych napojów fermentowanych, podaż przetworów mięsnych o niskiej wartości odżywczej i wysokiej zawartości tłuszczu, np. parówki, mortadela, wątrobianka, salceson itp. oraz brak wykazu składników wywołujących alergie.

Do badań laboratoryjnych pobrano również 13 próbek posiłków obiadowych. Wszystkie charakteryzowały się zawyżoną ilością soli. 

Do dyrekcji skontrolowanych szpitali przesłano 18 pism z zaleceniami.

Więcej: www.wyborcza.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH