Pięciu kandydatów na stanowisko dyrektora pomorskiego NFZ

Pięć osób spełnia wymagania formalne na stanowisko dyrektora Pomorskiego Oddziału Wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia. Nabór ogłosił prezes NFZ.

Z informacji opublikowanej w poniedziałek (16 września) na stronie internetowej Centrali NFZ wynika, że do dalszego etapu zakwalifikowani zostali: Beata Groth, Gdańsk; Małgorzata Paszkowicz, Gdańsk; Tadeusz Jędrzejczyk, Gdańsk; Dariusz Cichy, Wejherowo; Agnieszka Piuto, Kołobrzeg.

Prezes Narodowego Funduszu Zdrowia Agnieszka Pachciarz odwołała 22 lipca szefową pomorskiego oddziału Funduszu Barbarę Kawińską.

Jako powód odwołania dyrektor Kawińskiej z pełnionej funkcji kierownictwo NFZ podało "słabą organizację pracy pomorskiego oddziału NFZ, brak dialogu społecznego z pacjentami i podmiotami ochrony zdrowia, zwłaszcza w przypadku przeprowadzonych ostatnio konkursów w zakresie ambulatoryjnej opieki specjalistycznej".

Zastrzeżenia Centrali NFZ budził też "niezadowalający stan przygotowań i sposób wprowadzania na Pomorzu systemu Zintegrowanego Informatora Pacjenta".

Więcej: www.nfz.gov.pl

PARTNER DZIAŁU