Opole: wyniki konkursu na stanowisko dyrektora WCM za 2-3 miesiące Nowego dyrektora WCM poznamy za kilka miesięcy Fot. Fotolia

Dotychczasowy zastępca dyrektora ds. medycznych Wojewódzkiego Centrum Medycznego w Opolu dr Andrzej Kucharski od piątku (20 listopada) zarządza placówką po odwołaniu dyrektora Marka Piskozuba. Na stanowisko dyrektora ogłoszony będzie konkurs.

W piątek zarząd województwa zadecydował o odwołaniu Marka Piskozuba z powodu utraty zaufania. Chodzi o sprawę śmierci dwulatka na oddziale ratunkowym WCM i brak odpowiedniego działania w kryzysowej sytuacji - informuje Radio Opole.

Roman Kolek, wicemarszałek regionu, przypomina, że Piskozub jest chirurgiem i poinformował już zarząd, że planuje zatrudnienie na oddziale chirurgii. Ma ponadto trzymiesięczny okres wypowiedzenia oraz zaległy urlop dyrektora.

Czytaj: Opole: dyrektor WCM odwołany: zarząd województwa "utracił zaufanie"

Procedura konkursowa może potrwać od dwóch do trzech miesięcy. W przypadku tak dużej placówki, jak WCM można spodziewać się zainteresowania posadą szefa szpitala.

Więcej: radio.opole.pl

Drodzy Użytkownicy!