OZZL: oświadczenie ws. żądania ''zwrotu nienależnej refundacji''

Ogólnopolski Związek Zawodowy Lekarzy "przyjmuje ze zdziwieniem i oburzeniem informację, iż NFZ domaga się (od kilku tysięcy lekarzy w całym kraju) zwrotu pieniędzy za recepty na leki refundowane wystawione bez umowy z NFZ w okresie tzw. protestu pieczątkowego w 2012 r."

Ogólnopolski Związek Zawodowy Lekarzy z zadowoleniem przyjął fakt, że kilka kolejnych procesów sądowych jakie NFZ wytoczył lekarzom o ''zwrot nienależnej refundacji'' za leki przepisane pacjentom uprawnionym do refundacji zakończyło się odrzuceniem pozwu Funduszu.

Teraz jednak z oburzeniem Związek reaguje na informację, iż NFZ domaga się (od kilku tysięcy lekarzy w całym kraju) zwrotu pieniędzy za recepty na leki refundowane wystawione bez umowy z NFZ w okresie tzw. protestu pieczątkowego w 2012 r.

''Składanie przez NFZ kolejnych pozwów w sprawach, w których Fundusz przegrywa co do zasady we wszystkich instancjach, jest działaniem - oczywiście - bezsensownym i stanowi marnotrawienie środków publicznych. Nieuzasadnione jest też żądanie przez NFZ od lekarzy zwrotu „nienależnej refundacji” jeszcze przed złożeniem pozwu'' - pisze Krzysztof Bukiel, przewodniczący zarządu OZZL.

ZK OZZL wystąpił we wtorek (28 kwietnia) do Prezesa NFZ o zaniechanie działań, o których Sąd Najwyższy wyraził się, że ''nie mają żadnej podstawy prawnej''.

Więcej: www.ozzl.org.pl