Nowy Sącz: Artur Puszko przywrócony na stanowisko dyrektora szpitala

Artur Puszko został przywrócony na stanowisko dyrektora Szpitala Specjalistycznego w Nowym Sączu. "Pragnę podziękować Panu Marszałkowi Woj. Małopolskiego oraz Zarządowi za podjęcie uchwały uchylającej uchwałę odwołującą mnie ze stanowiska dyrektora"- napisał w oświadczeniu na stronie internetowej szpitala.

Decyzja o odwołaniu zapadła 29 stycznia br. w czasie obrad zarządu województwa. Powodem miało być zadłużenie placówki (wg. Urzędu Marszałkowskiego - 48 mln zł) i utrata zdolności kierowania szpitalem. 5 lutego zarząd uchylił wcześniejszą uchwałę i przywrócił Artura Puszko na stanowisko dyrektora.

- Będziemy przyglądać się finansom szpitala, jeszcze w lutym przeprowadzimy kontrolę - zapowiada w Dzienniku Polskim marszałek województwa Marek Sowa. Gazeta wskazuje, że powodem personalnych zawirowań było to, ”że wtedy obydwu stronom puściły nerwy”. W każdym razie ani Puszko ani Sowa nie chcą wracać do sprawy.

Nieco światła rzuca na nią oświadczenie dyrektora z 12 lutego, w którym dziękuje ”obecnym i byłym, parlamentarzystom, radnym sejmiku małopolskiego, członkom i przewodniczącemu radu społecznej szpitala”.

”Za wiele ciepłych słów” podziękował też pracownikom - ”lekarzom, ordynatorom, pielęgniarkom i położnym, pozostałej załodze, szczególnie związkom zawodowym”, a także mediom za rzetelny przekaz. Przypomnijmy, że media, w tym portal rynekzdrowia.pl, publikowały odezwy załogi wzywające władze samorządowe do pozostawiania go na stanowisku.

- Dyrektor zamierza skupić się teraz na rozwijaniu nowego oddziału onkologii i modernizacji szpitala. Zapewnia, że szpital będzie funkcjonował normalnie - relacjonował nam spotkanie dyrektora z załogą Marcin Wojtkiewicz-Donhefner, odpowiedzialny za kontakty z mediami. Dodał, że Artur Puszko o zadłużeniu szpitala nie wypowiadał się. Zajmie stanowisko w tej sprawie po otrzymaniu audytu, którego przeprowadzenie zlecił zarząd województwa.

CZYTAJ TAKŻE

Drogi Użytkowniku!