Poniższy wykres obrazuje skalę niedożywienia pacjentów w polskich szpitalach

Z badań PBS DGA przeprowadzonych u przyjmowanych do szpitali pacjentów z BMI mniejszym niż 19 (ta grupa jest najbardziej zagrożona niedożywieniem) wynika, że:

u 38% niedożywionych pacjentów w ogóle nie dokonano oceny stanu odżywienia
59% pacjentów twierdzi, że nikt z nimi nie rozmawiał na temat diety
tylko 18% pacjentów niedożywionych otrzymało w szpitalu dietę wysokobiałkową lub wysokokaloryczną
aż 76% chorych w szpitalach zabiegowych jest predysponowanych do wystąpienia niedożywienia
11% chorych podczas hospitalizacji otrzymywało leki, które mogły zmniejszyć apetyt
20% pacjentów miało wykonywane zabiegi, które mogły utrudnić normalne przyjmowanie pokarmu.

Zródło: Pracownia Badań Społecznych DGA

* Badania przeprowadzono wśród pacjentów i lekarzy 34 losowo wybranych szpitali. Więcej o niedożywieniu w aktualnym wydaniu Rynku Zdrowia (lipiec-sierpień 2008).

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH