Niedożywieni pacjenci w polskich szpitalach

Żywienie w polskich szpitalach nie przekracza 2 proc. wszystkich wydatków. Jest często niesmaczne i nieatrakcyjnie podane. Posiłki mają odpowiednią wartość kaloryczną, a nieodpowiednią wartość odżywczą - pisze Gazeta Wyborcza.

W portalu rynekzdrowia.pl przedstawialiśmy w czerwcu szacunki Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego (PTŻPiD) z których wynika, że co trzeci pacjent przyjmowany do szpitala jest niedożywiony, a niemal 70 proc. chorych, opuszcza szpital w stanie niedożywienia.

Część pacjentów przyjmowanych do szpitala w dobrej kondycji chudnie, bo traci na wadze z powodu konieczności ograniczenia posiłków w związku z badaniami diagnostycznymi. Jednak u większości pacjentów rozpoczynających leczenie w dobrym stanie ogólnym, niedożywienie jest spowodowane niedajadaniem z powodu niesmacznej szpitalnej diety.

Jak przypomina prezes PTŻPiD, dr Stanisław Kłęk, niedożywienie jest częstą przyczyną przedłużonego pobytu pacjenta w szpitalu z powodu powikłań. Tymczasem na wielu oddziałach szpitalnych, takich jak chirurgia, interna, ortopedia czy pulmonologia, niedożywionych jest od 27 proc. do 48 proc. chorych.

Dwa lata temu NIK stwierdził w raporcie: w połowie skontrolowanych szpitali posiłki były źle zbilansowane. Nie dostarczały odpowiedniej zawartości białka, wapnia, żelaza, witaminy C oraz witamin z grupy B.

Więcej: http://poznan.gazeta.pl/  Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH