Najwyższa Izba Kontroli sprawdziła czystość i jakość żywienia pacjentów w 12 szpitalach publicznych w sześciu województwach. W raporcie pokontrolnym, który NIK skierowała do sejmu stwierdza, że pacjenci są źle odżywiani a czystość sal szpitalnych jest niezadowalająca.

Chociaż posiłki w kontrolowanych szpitalach miały odpowiednią wartość kaloryczną, nie zapewniały odpowiedniej wartości odżywczej. W diecie stwierdzono stosowanie wędlin niskiej jakości, niedobory produktów zbożowych i nabiału, nadużywanie soli, nikłe stosowanie warzyw i owoców".

Jak twierdzi Jacek Jezierski – prezes NIK, we wszystkich kontrolowanych szpitalach żywienie pacjentów miało podobne mankamenty, niezależnie od tego, czy przygotowywały je firmy zewnętrzne, czy pracownicy szpitali.

Kontrola wykazała też, że nie zapewniono bezpieczeństwa mikrobiologicznego posiłków. W czterech szpitalach badania inspekcji sanitarnej wykryły zarówno w posiłkach, jak i na rękach personelu kuchni szczepy bakterii, stanowiących zagrożenie dla zdrowia pacjentów. Także stan czystości w szpitalach był niezadowalający. Na pozytywną ocenę zasługuje jedynie jakość prania bielizny szpitalnej.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH