Rada Narodowego Funduszu Zdrowia w czwartek 13 grudnia 2012 r. przyjęła okresowe sprawozdanie z działalności Narodowego Funduszu Zdrowia za III kwartał 2012 r.

Rada Funduszu, po rozpatrzeniu wniosku z dnia 5 grudnia 2012r. prezesa NFZ oraz uwzględniając "Informację Prezesa NFZ o działalności Narodowego Funduszu Zdrowia za III kwartał 2012 roku" przyjęła okresowe Sprawozdanie z działalności Narodowego Funduszu Zdrowia za III kwartał 2012 r.

Z przyjętego sprawozdania wynika, że od początku roku do końca III kwartału zostało wydanych 56 zarządzeń (z czego 18 w III kwartale). Zarządzenia Prezesa Funduszu dotyczą: warunków zawierania umów (28 zarządzeń, w tym 12 wydanych w III kwartale), wewnętrznych uregulowań w Centrali oraz w oddziałach wojewódzkich Funduszu (9 zarządzeń, przy czym żadne w III kwartale), określenia szczegółowych komunikatów sprawozdawczych XML (7 zarządzeń, w tym 2 wydane w III kwartale), określenia kryteriów oceny ofert (3 zarządzenia, w tym 2 wydane w III kwartale), wzoru umowy upoważniającej do wystawiania recept na leki, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyroby medyczne refundowane ze środków publicznych (2 zarządzenia wydane w II kwartale, ale z mocą obowiązującą od 1 lipca 2012 roku).

W III kwartale 2012 r. skład Rady NFZ liczył 9 członków. W przedmiotowym okresie odbyły się 2 posiedzenia Rady Funduszu, w dniach: 26 lipca i 30 sierpnia, na których podjęto 8 uchwał. W trzecim kwartale 2012 roku nastąpiła też zmiana na stanowisku Zastępcy Prezesa NFZ ds. medycznych oraz zmiany na stanowisku dyrektora oddziału wojewódzkiego Funduszu w trzech oddziałach: łódzkim, mazowieckim oraz śląskim.

W okresie od stycznia do końca września 2012 r. zakończyło się 553 spraw sądowych, z czego największą liczbę stanowiły sprawy związane ze świadczeniami udzielanymi ponad limity. W przedmiotowym okresie zakończyło się 239 tego typu spraw (tj. 43 proc. ogółu). Kolejną grupę stanowiły sprawy o zapłatę wynikające z wykonania umowy o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej. Od stycznia do końca września 2012 r. zakończyło się 99 takich spraw (tj. 18 proc. ogółu).

W bieżącym okresie sprawozdawczym zakończyło się również 27 spraw z zakresu objęcia ubezpieczeniem zdrowotnym (5 proc.) oraz 2 sprawy z tytułu „ustawy 203” (mniej niż 0,5 proc.). Dodatkowo zakończonych zostało 186 innych postępowań sądowych (34 proc. ogółu). W okresie od stycznia do końca września 2012 r. zakończyło się 167 spraw więcej niż w analogicznym okresie 2011 r.

Liczba umów zawartych w III kwartale 2012 roku (wraz z POZ i ZSP) wynosi 1.524 (469 w III kwartale 2011 roku) z czego najwięcej (tj. 628) zawarto w rodzaju ambulatoryjna opieka specjalistyczna. Wartość umów podpisanych w III kwartale 2012 roku opiewa na kwotę 1.210.295,01 tys. zł (bez ZSP, a w przypadku POZ dotyczy to tylko świątecznej opieki zdrowotnej). W tym samym czasie 823 umowy (razem z POZ i ZSP) zostały rozwiązane na łączną kwotę 231.007,73 tys. zł.

W okresie trzech kwartałów 2012 r. koszty świadczeń zdrowotnych finansowanych ze środków Funduszu zrealizowane zostały w wysokości 43.477 389,04 tys. zł, tj. na poziomie 94,21 proc. wartości planu okresu. Najniższą dynamiką wzrostu charakteryzowała się refundacja. Tutaj dynamika za lata 2012/2011 wyniosła 79,23 proc.

Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

Więcej:nfz.gov.pl

CZYTAJ TAKŻE