NFZ: sprawozdanie z nieprawidłowości zgłoszonych przez świadczeniobiorców Największa liczba zgłoszonych nieprawidłowości dotyczyła świadczeń, których udzielenia pacjenci nie potwierdzili - 699. Fot. Katarzyna Gubała/PTWP

NZF opublikował sprawozdanie z nieprawidłowości zgłoszonych przez świadczeniobiorców na podstawie danych w Zintegrowanym Informatorze Pacjenta w I-III kwartale 2018 r. Zgłoszenia ZIP są często impulsem do pogłębionych analiz danych otrzymanych od świadczeniodawców, wysyłania ankiet do szerszego grona świadczeniobiorców lub przeprowadzenia kontroli obejmującej większą liczbę dokumentacji pacjentów.

Z danych przekazanych z OW NFZ za I-III kwartał 2018 r. wynika, że wpłynęło łącznie 955 zgłoszeń o nieprawidłowościach, z których 593 zakończyły postępowania wyjaśniające (w tym 21 zakończono bez rozpatrzenia). W toku wyjaśniania pozostało 355 postępowań, 7 było w trakcie przekazywania do właściwego OW NFZ.

Z 593 zakończonych postępowań 426 zgłoszeń uznano za zasadne, co stanowi 71,88 proc. zakończonych spraw. Ogólna wartość świadczeń/refundacji, wynikająca ze wszystkich zgłoszonych nieprawidłowości w ZIP, wyniosła 345 666,35 zł, nie uwzględniając świadczeń, których wycena wprost nie jest możliwa ze względu na sposób rozliczeń (ryczałt/kapitacja).

W sumie odzyskano kwotę 67 173,08 zł za nienależnie wypłacone środki oraz nałożono kary umowne w kwocie 6 076,81zł. Do prokuratury zostało przekazanych 15 zawiadomień o podejrzeniu popełnienia przestępstwa w związku z 62 zgłoszonymi nieprawidłowościami w następujących OW NFZ: Małopolskim, Pomorskim, Śląskim, Świętokrzyskim i Zachodniopomorskim.

Największa liczba zgłoszonych nieprawidłowości dotyczyła świadczeń, których udzielenia pacjenci nie potwierdzili - 699. Najwięcej zgłoszeń dotyczyło nieprawidłowości w następujących rodzajach świadczeń: leczenie stomatologiczne, ambulatoryjna opieka specjalistyczna, rehabilitacja lecznicza oraz podstawowa opieka zdrowotna.

Więcej: www.nfz.gov.pl

Drodzy Użytkownicy!