Jak nieoficjalnie dowiedział się Rynek Zdrowia, Edyta Grabowska-Woźniak, straciła stanowisko rzecznika prasowego Centrali NFZ.

Najprawdopodobniej jest to efektem informacji udzielonych stacji TVN w sprawie chemioterapii niestandardowej.

W środę 6 stycznia Fakty ujawniły, że wielu chorych na raka od stycznia straciło możliwość leczenia. Zamieszanie zostało wywołane zarządzeniem prezesa NFZ, które stanowiło, że pacjenci będą mogli być leczeni chemioterapią niestandardową w ośrodkach wskazanych przez konsultantów, które są usytuowane najbliżej ich miejsc zamieszkania. To wielu chorym utrudniłoby dostęp do kosztownych terapii.

W materiale TVN zestawiono dwie wypowiedzi (wiceministra zdrowia, Marka Twardowskiego i rzecznika NFZ, Edyty Grabowskiej, wypowiadającej się w imieniu szefa Funduszu) i podkreślono, że oba urzędy zrzucają na siebie odpowiedzialność za zaistaniałą sytuację.

– Chorych nie odsyła minister zdrowia. Pytanie proszę kierować do prezesa NFZ i dyrektorów oddziałów wojewódzkich, dlaczego to robią niezgodnie z wolą resortu – mówił Marek Twardowski.

Edyta Grabowska-Woźniak poinformowała natomiast media, że prezes NFZ o cofnięciu rozporządzenia w sprawie programów terapeutycznych też nic nie wiedział i podkreśliła, że jeżeli się ono zmieni, Narodowy Fundusz Zdrowia niezwłocznie dostosuje swoje zarządzenia.

W czwartek (7 stycznia), na zwołanej konferencji prasowej, obaj panowie zgodnie zapowiedzieli, że nie ma mowy o ograniczaniu dostępu do chemioterapii niestandardowej, a jedynie lekarze błędnie zinterpretowali zarządzenie prezesa NFZ.

Urzędnicy nie mieli sobie nic do zarzucenia w tej kwestii i całą winą za zaistniałą sytuację obciążyli lekarzy, którzy powinni zwrócić się do oddziałów NFZ o wyjaśnienie tej kwestii.

Dopiero wieczorem szef NFZ i minister zdrowia Ewa Kopacz, przeprosili pacjentów za całe zamieszanie.

A rzecznik musiała odejść…