Mielec: na dwie godziny opuścili stanowiska pracy

Grupa około 200 pracowników: pielęgniarek, położnych, a także pracowników sekcji technicznej mieleckiego szpitala w piątek (16 stycznia) wzięła udział w dwugodzinnym strajku ostrzegawczym.

Zgodnie zapowiedziami, grupa pracowników lekarskich grup zawodowych Szpitala Powiatowego od godziny 7:30 do 9:30 odeszła od swoich stanowisk pracy. Domagali się podwyżek, ale nie kosztem zwalniania pracowników.

W holu szpitala spotkała się grupa około 200 osób, które następnie maszerowały wokół placówki. Związkowcy zatrzymali się chociażby przed wejściem głównym, a także przed segmentem administracji, gdzie swój gabinet ma dyrektor naczelny Szpitala Powiatowego w Mielcu.

Jak mówiła Iwona Burdzy, przedstawicielka strajkujących związkowców: - Wszyscy tutaj zgromadzeni mówimy stanowcze „nie” dla pozyskiwania środków na wzrost wynagrodzeń kosztem zwolnień naszych koleżanek i kolegów. Apelujemy do władz powiatu i pana dyrektora o wstrzymanie działań zmierzających do likwidacji miejsc pracy tam, gdzie nie jest to konieczne oraz znalezienie innych rozwiązań.

Związkowcy przyznali, że jeśli pojawią się nowe, alternatywne możliwości pozyskania pieniędzy na podwyżki to protestujący wrócą do negocjacji. Są otwarci na propozycje rozwiązania tego problemu. Byliby zadowoleni, gdyby w porozumieniu był zapis o niedotykaniu sfery ludzkiej w kosztach finansowych.

Więcej: www.hej.mielec.pl

Drodzy Użytkownicy!