Lubuskie: marszałek odpowiada na list otwarty lekarzy ze szpitala w Gorzowie Wielkopolskim

Elżbieta Polak, marszałek województwa lubuskiego, w odpowiedzi na list otwarty ordynatorów i kierowników szpitala w Gorzowie Wielkopolskim - wyjaśnia oraz proponuje spotkanie 6 marca w urzędzie.

W liście otwartym wysłanym w drugiej połowie lutego do marszałek województwa lubuskiego Elżbiety Polak ordynatorzy oddziałów w SP Szpitalu Wojewódzkim w Gorzowie Wlkp. prosili o spotkanie w sprawie planów wobec ich lecznicy.

Ordynatorzy wskazują w liście, że ze strony urzędu marszałkowskiego nie ma woli spotkania, więc zmuszeni są drogą listu otwartego domagać się rozmowy na temat dalszego funkcjonowania Szpitala Wojewódzkiego w Gorzowie Wielkopolskim.

W piśmie do ordynatorów i kierowników Samodzielnego Publicznego Szpitala Wojewódzkiego w Gorzowie marszałek Elżbieta Polak informuje m.in, że 16 lutego Elżbieta Kasparzak p.o. dyrektor Departamentu Ochrony Zdrowia spotkała się z Ewą Parfienowicz, p.o. dyrektora szpitala oraz Janem Rozynkiem, pełnomocnkiem dyrektora ds. obsługi zadłużenia szpitala.

Do spotkania doszło w celu określenie stanu kontraktowania usług na 2012 r. w zakresie ZOL oraz omówienia problemów finansowych jednostki. Podczas spotkania ustalono, że dyrektor przedstawi aktualny wykaz wszystkich zobowiązań ogółem wraz z odsetkami.

Marszałek wskazuje też, że za zarządzanie jednostką odpowiada dyrektor i to do niego powinny być kierowane pytania dotyczące funkcjonowania szpitala. Przypomina, że zarząd województwa lubuskiego zlecił kontrolę w szpitalu. Odbyła się ona w dniach 12 września - 7 października 2011 r., a jej zalecenia realizuje obecnie Ewa Parfienowicz, która została też zobowiązana do comiesięcznego raportowania stanu realizacji zaleceń.

Elżbieta Polak odpowiada również na zarzut ordynatorów z gorzowskiego szpitala dotyczący braku woli spotkania się marszałek z lekarzami. Marszałek podkreśla, że od 5 stycznia 2012 r. za ochronę zdrowia odpowiada członek zarządu Romuald Kreń (wcześniej Tomasz Gierczak).

''Nowy członek zarządu w krótkim czasie swojej pracy pięciokrotnie był w Gorzowie Wielkopolskim, z czego dwie wizyty odbyły się również w szpitalu w Gorzowie. (...) Wszystkie te wizyty były doskonałą okazją dla Państwa do spotkania z merytorycznym członkiem zarządu'' - pisze Elżbieta Polak.

Przypomina też, że 30 grudnia 2011 r. chciała się spotkać z lekarzami z gorzowskiej lecznicy, ale ''nie wyrażaliście zainteresowania spotkaniem ze mną, gdyż opuściliście Państwo salę''.

Proponuje jednak ordynatorom i kierownikom działów spotkanie z zarządem województwa 6 marca 2012 r. o g. 14 w Urzędzie Marszałkowskim w Zielonej Górze.

PARTNER DZIAŁU