Lubuskie: dyrektor ma ograniczyć wypowiedzi dla prasy

Dyrektor Wojewódzkiego Szpitala w Gorzowie Wielkopolskim, Andrzej Szmit, otrzymał siedem dni na ustosunkowanie się do pokontrolnego raportu przygotowanego przez Urząd Marszałkowski. Na prośbę marszałek - ma ograniczyć swoją obecność w mediach.

Marszałkowscy kontrolerzy prześledzili losy feralnej pożyczki na 10 mln, którą zaciągnął dyrektor Wojewódzkiego Szpitala w Gorzowie Wielkopolskim. Jak już pisaliśmy, marszałek woj. lubuskiego Elżbieta Polak poinformowała we wtorek (18 października) dziennikarzy, że wnioski przekaże za tydzień, kiedy sama pozna rzetelne wyjaśnienia dyrektora lecznicy w tej sprawie.

W czerwcu br. zadłużony na 242 mln zł szpital zaciągnął szybki kredyt na 10 mln zł w firmie finansowo-doradczej Electus. Umowa była jasna: firma otrzymuje prowizję 53 tys. zł, a szpital spłaca pożyczkę w dwóch ratach w lipcu i sierpniu. Tyle że lecznica nie spłaciła pierwszej raty - przypomina Gazeta Wyborcza.

Dyrektor podjął decyzję o przedłużeniu umowy. Według marszałka dyrektor "świadomie pogłębił zadłużenie szpitala" do 258 mln zł. Przedłużenie umowy odbyło się bez wiedzy i zgody Urzędu Marszałkowskiego.

Jak podaje GW, dyrektor Szmit oczekuje od marszałka doraźnej interwencji, przede wszystkim poręczenia kolejnego kredytu na 40 mln zł. Na to zgody nie ma.

Więcej: http://gorzow.gazeta.pl/

PARTNER DZIAŁU