Lubelskie: kontrola w szpitalnej kuchni - jest źle

Brudne naczynia, zaniżona gramatura posiłków, zły dobór diety - to nieliczne z zastrzeżeń jakie wskazano w raporcie przygotowanym przez wojewódzkich urzędników po kontroli w kuchni Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Lublinie.

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny to największy szpital po prawej stronie Wisły z miejscami dla 670 pacjentów. Ich wyżywieniem zajmują się dwie zewnętrzne firmy.

Urząd Marszałkowski, któremu podlega placówka, właśnie opublikował wyniki kontroli, którą przeprowadził w szpitalu.

Jak ustalono w ciągu 12 miesięcy wewnętrzne służby szpitala tylko dwa razy sprawdziły warunki sanitarne i higieniczne panujące w kuchni. I to "na oko". Nie pobierano próbek do badań - czytamy w raporcie.

Zdaniem kontrolerów, szpital nieprawidłowo odnotowywał wypisy pacjentów i przygotowywane były dania dla ludzi, których na oddziałach już nie było. A to powoduje niepotrzebne koszty.

Lista błędów jest zdecydowanie dłuższa. Dyrekcja do wyników kontroli ma odnieść się za tydzień.

Więcej: www.gazeta.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH