Łomża: czy dyrektor szpitala wojewódzkiego straci stanowisko? FOT. Arch. RZ; zdjęcie ilustracyjne

Dyrektor Szpitala Wojewódzkiego w Łomży Roman Nojszewski został wezwany w trybie pilnym do marszałka. W jego obronie pielęgniarki i położne wysłały specjalną petycję do marszałka województwa podlaskie Jerzego Leszczyńskiego.

Pod koniec marca dyrektor Nojszewski po negocjacjach ze związkowcami zgodził się na podwyżkę wynagrodzenia zasadniczego od 300 zł do 700 zł brutto, w zależności od stanowiska i wykształcenia. Decyzja ta dotyczy 450 pracowników.

Wkrótce po tym wicemarszałek Bogdan Dyjuk (odpowiedzialny za służbę zdrowia) wezwał dyrektora w trybie pilnym na rozmowy. Jak wyjaśnia Urszula Arter, rzecznik marszałka, przy decyzjach kluczowych dla finansów szpitala dyrektor winien je omówić z zarządem województwa bądź departamentem nadzorującym placówki ochrony zdrowia w UMWP - czego nie zrobił.

Zdaniem Izabeli Metelskiej, kierującej oddziałem Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Pielęgniarek i Położnych w Łomży istnieje obawa, że tak pilne wezwanie dyrektora może oznaczać rozwiązanie kontraktu menedżerskiego. Dlatego też pielęgniarki wysłały do marszałka województwa Jerzego Leszczyńskiego specjalną petycję w obronie dyrektora.

Rzecznik marszałka wyjaśnia, że Zarząd Województwa Podlaskiego nie jest stroną w porozumieniu zawartym między dyrektorem szpitala a pielęgniarkami. To dyrektor jest odpowiedzialny za gospodarkę finansową i zarządzanie personelem w szpitalu. Jeśli takie porozumienie zawarł, to ponosi za nie odpowiedzialność.

Więcej: 4lomza.pl

PARTNER DZIAŁU