Łódź: tak nas żywią w szpitalach

Łódzkie szpitale wydają na żywienie pacjenta średnio 11 zł dziennie. W Kutnie pacjenci muszą się najeść za 5 zł. Kucharze robią co mogą, a wielu chorym rodziny donoszą posiłki z domu.

Im bliżej Łodzi, tym stawki żywieniowe rosną. W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Zgierzu wynoszą około 11 zł. Na śniadanie np. wędlina, pieczywo, kasza manna. Dzieci dostają jeszcze budyń. Na obiad zupa jarzynowa, risotto z mięsem i sosem pomidorowym, a do picia kompot. Na kolację np. twarożek.

W Łodzi Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. Barlickiego wydaje na posiłki dla jednego chorego 10,98 zł na dobę. W Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym im. WAM w Łodzi na jedzenie wydają 12 zł dziennie. W tej kwocie pacjenci mają jednak wiele opcji.

- Dieta niskokaloryczna, dieta odchudzająca, dieta cukrzycowa, wątrobowa, a nawet nisko- i wysokobiałkowa - wymienia Anna Tomczyk, rzecznik szpitala.

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Kopernika w Łodzi na wyżywienie przeznacza ponad 13 zł, dzięki czemu chorzy mogą liczyć na drugie śniadanie: kisiel z tartym jabłkiem, herbatniki, nadziewane wafelki albo serek homogenizowany.

Na jedzenie nie mogą narzekać kobiety w ciąży w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym im. Madurowicza. Szpital wydaje na ich wyżywienie 14 zł dziennie. Dzięki temu ciężarne mogą zjeść grahamkę zamiast białego chleba i dostają więcej warzyw do posiłków.

- W naszej placówce wyżywienie zapewnia firma zewnętrzna. Wszystkie posiłki są sporządzane według wytycznych lekarzy oraz dietetyka - zapewnia portal rynekzdrowia.pl dr Sylwia Marczewska, naczelna pielęgniarka w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu im. Władysława Biegańskiego.

- Posiłki opracowujemy w oparciu o najpopularniejsze diety: normalną, lekkostrawną, wątrobową, wrzodową, cukrzycową, cukrzycowo-wątrobową, trzustkową oraz diety dla dzieci w wieku 1-3 lata. Przygotowujemy, w zależności od zapotrzebowania, diety dekadowe lub dzienne. Jakość posiłków jest wysoka, trochę czasu zajęło nam odpowiednie opracowanie planu żywienia naszych pacjentów, ale dowodem na to jest ich zadowolenie. Nie narzekają - twierdzi dr Sylwia Marczewska.


Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH