List otwarty dyrektorów ws. specjalistycznych szpitali dziecięcych

List otwarty mówiący o dramatycznej sytuacji finansowej wysokospecjalistycznych szpitali dziecięcych i potrzebie opracowania nowego systemu opieki zdrowotnej wystosowali m.in. do premiera i ministra zdrowia członkowie Stowarzyszenia Dyrektorów Szpitali Klinicznych.

W liście, podpisanym przez prezesa Stowarzyszenia i zarazem dyrektora Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie dr. Macieja Kowalczyka, jest mowa o tym, że kłopoty finansowe podobne do CZD ma w Polsce większość wysokospecjalistycznych szpitali pediatrycznych.

- To bardzo groźna sytuacja, gdyż te kilkanaście ośrodków, wśród których dominują szpitale kliniczne, decyduje o życiu i zdrowiu polskich dzieci - podkreślił w środę (12 września) podczas konferencji prasowej w Krakowie dyr. Kowalczyk.

Zdaniem Stowarzyszenia Dyrektorów Szpitali Klinicznych zadłużenie większości wysokospecjalistycznych szpitali pediatrycznych wynika głównie z zaniżonej wyceny wysokospecjalistycznych procedur pediatrycznych; z zaniżania wartości kontraktu i rozpraszania świadczeń między liczne niewielkie jednostki, z których pacjenci i tak trafiają potem do tych szpitali; oraz z braku pokrycia kosztów, jakie placówki te muszą ponosić utrzymując 24-godzinną gotowość do przyjęcia pacjentów w ciężkim stanie.

W liście jest mowa także o tym, że koszty wysokospecjalistycznego szpitala pediatrycznego są znacznie wyższe niż koszty szpitala podstawowego i wyższe niż analogicznego szpitala dla dorosłych - z uwagi m.in. na specyfikę schorzeń wieku dziecięcego, koszty specjalistycznych materiałów medycznych i aparatury, wymagania do opieki pielęgniarskiej oraz udostępniania pomieszczeń dla opiekunów.

"NFZ, płacąc za udzielone świadczenie tę samą cenę każdemu świadczeniodawcy, faworyzuje jednostki wykonujące ograniczoną liczbę procedur, a dyskryminuje ośrodki przyjmujące najciężej chorych i pracujące 24 godziny na dobę" - napisano w liście.

"Bez systemowych zmian uwzględniających pokrycie rzeczywistych kosztów, które w leczeniu naszych pacjentów musimy ponosić, groźba załamania wysokospecjalistycznego lecznictwa pediatrycznego staje się bardzo realna" - alarmują dyrektorzy i apelują o "szybkie i kompleksowe rozwiązanie problemów wysokospecjalistycznego lecznictwa pediatrycznego".

Wskazują, że "obecne rozwiązania powstałe w wyniku korekt wprowadzanych przez kolejne rządy nie tworzą spójnego i logicznego systemu. Ich zdaniem, sytuacji nie poprawiają wyrywkowo stosowane działania, jak podział NFZ albo "uporczywe propagowanie pseudorynkowych zasad rodem z wczesnego kapitalizmu".

List otwarty skierowano m.in. do premiera Donalda Tuska oraz ministra zdrowia Bartosza Arłukowicza.