Lekarze rodzinni z PPOZ twierdzą: „żadne oświadczenie pacjenta nie wskrzesi deklaracji”

Pacjenci usunięci w nadchodzącym roku z systemu eWUŚ zostaną pozbawieni prawa do świadczeń - twierdzą lekarze rodzinni z Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia, przekonując że z powodu niedoskonałości systemu może się tak stać także w przypadku osób faktycznie ubezpieczonych.

Według Bożeny Janickiej, prezesa PPOZ, od pierwszego stycznia oświadczenie pacjenta o ubezpieczeniu nie będzie miało żadnej wartości  dla lekarza POZ

- Deklaracja wyboru lekarza złożona przez pacjenta w przypadku czerwonego światła zniknie z systemu, a przecież lekarz POZ tylko na podstawie ważnej deklaracji może udzielić porady takiemu pacjentowi - przekonuje Janicka.

Jak wyjaśnia, jeśli lekarz nie będzie miał ważnej deklaracji pacjenta (w systemie), to oświadczenie też nie będzie ważne.

Podobnie uważa Andrzej Masiakowski, ekspert PPOZ. Przypomina, że lekarz rodzinny obejmuje opieką pacjenta na podstawie deklaracji do czasu jej odwołania przez taką osobę. Jednak i usunięcie z systemu danych pacjenta uznanego za „martwą duszę” doprowadzi do unieważnia takiej deklaracji.

- Sytuacja ta jest nieodwracalna. Żadne oświadczenie nie wskrzesi tej deklaracji. Chory zostanie trwale pozbawiony prawa do świadczeń - interpretuje sytuację do jakiej miałoby dojść po 1 stycznia.

Zdaniem prezes NFZ Agnieszki Pachciarz, przykłady osób faktycznie ubezpieczonych, a wykazywanych przez eWUŚ jako nieubezpieczone, są marginalne. - Oczywiście przy okazji tej dyskusji podnoszone do rangi powszechności, co jest oczywiście nieprawdą - mówiła w niedawnym wywiadzie udzielonym radiowej Jedynce.

- Bywa tak, że pali się czerwone światło dla osoby ubezpieczonej - przyznała prezes Pachciarz - ale wtedy pacjent pisze oświadczenie.  Wówczas chcemy za tę wizytę zapłacić na podstawie oświadczenia, które dla nas jest rzeczą świętą - zaznaczyła.