Kujawsko-Pomorskie: przeterminowana żywność w szpitalu Inspekcji wzięła pod lupę wyżywienie w pięciu szpitalach województwa, w czterech stwierdziła nieprawidłowości. Fot. PTWP

Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Bydgoszczy poinformował o wynikach swojej kontroli, które - wraz z delegaturami w Toruniu i we Włocławku - prowadził w pierwszym kwartale bieżącego roku w całym Kujawsko-Pomorskiem.

Jak informuje Gazeta Wyborcza, inspekcja wzięła pod lupę wyżywienie w pięciu szpitalach województwa, w czterech stwierdziła nieprawidłowości.

Bodaj najpoważniejsze uchybienie odkryto w jednej kuchni, gdzie dziewięć partii towarów było przeterminowanych (od 13 dni do 2,5 miesiąca), a osiem było przechowywanych nieprawidłowo - zamiast w lodówce, były w zamrażarce lub na zwykłym regale, nawet przy grzejniku. Inspekcja handlowa wycofała wszystkie zakwestionowane partie, ukarała osobę odpowiedzialną mandatem 500 zł i zaalarmowała sanepid.

Większość nieprawidłowości w szpitalnych kuchniach dotyczyła oznakowania produktów i często - tak przynajmniej wynika z tłumaczeń kontrolowanych - wynikały po prostu z nieznajomości szczegółowych przepisów. Np. w jadłospisie podawanym pacjentom oznaczenie produktu nie było pełne lub brakowało informacji o jego wpływie na alergików.

Więcej: www.wyborcza.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH