Kujawsko-Pomorskie: jak karmią w szpitalach w regionie? Temat szpitalnego żywienia wciąż wraca. Na zdjęciach, które wykonują pacjenci i udostępniają w sieci widać niskiej jakości dania. Fot. Archiwum

Opinia o żywieniu w lecznicach jest nie najlepsza. Nie brakuje głosów, że w więzieniach karmi się lepiej niż w szpitalach. Dziennikarze sprawdzili, jak wygląda kwestia szpitalnych posiłków w regionie.

Jak informuje Gazeta Pomorska, Szpital Specjalistyczny w Chojnicach podaje pacjentom posiłki przygotowane przez własną kuchnię. Dzienna stawka żywieniowa wynosi tu 27 zł. Dyrekcja chwali się, że pacjenci dobrze oceniają kuchni,  a z dań szpitalnych korzystają także goście dyrekcji.

Posiłki dla pacjentów ze Specjalistycznego Szpitala Miejskiego w Toruniu są co prawda przygotowywane na miejscu, ale robi to zewnętrzna firma, która dzierżawi kuchnię od placówki. Dzienna stawka żywieniowa to 17,45 zł, ale w jej skład nie wchodzi tylko tzw. wsad do kotła, ale również m.in. energia.

O stawkach żywieniowych nie chcą za to mówić w Szpitalu Uniwersyteckim nr 2 w Bydgoszczy. Placówka ma swoją kuchnię i na razie o zmianie nie myśli. Kamila Wiecińska, rzeczniczka szpitala zapewnia, że większość pacjentów chwali sobie jedzenie w "Bizielu". 

Posiłki we własnej kuchni przygotowuje również Szpital Uniwersytecki nr 1 w Bydgoszczy. Tu średnia stawka żywieniowa w placówce wynosi 15,50 zł. 

Więcej: www.pomorska.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH