W 2009 r. ceny siedmiu, z dziesięciu, składników krwi wzrosną od 5 do 10 proc.

Nie zmieniła się cena osocza świeżo mrożonego bez karencji (90 zł za jednostkę) i krwi pełnej konserwowanej (240 zł za jednostkę). W katalogu pojawiła się nowa pozycja – osocze krwi mrożonej po karencji w cenie 110 zł za jednostkę.

Ministerstwo Zdrowia tłumaczy, że przyszłoroczne podwyżki wynikają z wprowadzenia (od 1 marca 2008 r.) obowiązku dodatkowych kontroli badań wirusologicznych krwi pobranej od tzw. dawców pierwszorazowych, u których wykryto przeciwciała anty HCV.

Oznacza to, że w przyszłym roku szpitale będą musiały wydać przynajmniej 222 mln zł, czyli o siedem więcej niż w tym roku. Dodajmy, że produkcja krwi i jej pochodnych jest dofinansowywana z budżetu państwa w ramach dotacji celowej. Tylko w tym roku resort zdrowia przeznaczy na ten cel ponad 98 mln zł.

Krew nadal jest dobrem deficytowym. W lipcu w w banku warszawskiego Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa mieli 180 litrów krwi, czyli poniżej alarmowego minimum, które określa się na 300 litrów.

Najwięcej krwi zużywają oddziały hematologiczne, kardiochirurgiczne, ortopedyczne oraz transplantologia. W Polsce codziennie zużywa się 1000 litrów krwi. Podczas operacji zużywa się ok. 2 litrów krwi, przy przeszczepach potrzeba już od 10 do 15 litrów. Krew i jej składniki, to leki o krótkim terminie przydatności. Na przykład: preparat czerwonych krwinek można przetrzymywać maksimum przez 42 dni, płytki krwi zaledwie pięć dni. Najdłużej, bo do dwóch lat, można przechowywać zamrożone osocze. magazynuje się zamrożone osocze, czyli sam płyn, w którym zawieszone są komórki krwi. W Polsce 99,5 proc. krwi  pozyskuje się od honorowych dawców. Co roku oddaje ją ok pół miliona osób.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH