Protestująca załoga SPZOZ w Kłodzku osiągnęła cel: zarząd powiatu kłodzkiego odwołał Teresę Krakowską, nowego dyrektora lecznicy. Była dyrektor przekazanego zakonowi bonifratrów szpitala w Katowicach miała zastąpić na stanowisku Aleksandra Niedzielskiego, z którym 15 lipca br. powiat rozwiązał umowę o pracę. Załoga nie wpuściła jej do biura.

- Dyrektorowi Niedzielskiemu postawionych zostało 17 zarzutów - mówi portalowi rynekzdrowia.pl Marek Jagódka, odpowiedzialny za ochronę zdrowia wicestarosta powiatu kłodzkiego. - W naszym przekonaniu doszło do ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych (art. 52 kodeksu pracy). Sprawę analizowały trzy komisje rady powiatu oraz rada społeczna SPZOZ. Mogłoby się wydawać, że wyjście jest tylko jedno, ale w szpitalu uaktywniła się nieformalna, nie firmowana przez związki zawodowe, grupa obrońców byłego dyrektora.

W ubiegłym tygodniu pracownicy zablokowali bramę wjazdową oraz biuro Aleksandra Niedzielskiego. Ostro protestowali także przeciwko przejęciu obowiązków przez Teresę Krakowską. Pielęgniarki przez cztery dni blokowały wejście do budynku, uważając, że "przyniesiona w teczce" Krakowska zaszkodzi ich placówce. Domagały się powrotu poprzedniego dyrektora szpitala.

Jak pisze Gazeta Wyborcza także ordynatorzy oddziałów kłodzkiego SPZOZ doceniają dokonania Aleksandra Niedzielskiego i grożą, że odejdą z pracy, jeśli były dyrektor nie wróci. Przypominają, że rozbudował lecznicę, powiększając ją o oddział urologiczny, kardiologiczny i dodatkowe łóżka na internie. Szpital ma także nowe windy, łazienki, dach i część elewacji. W ub. r. placówka wypracowała 4 mln zł zysku.

W sobotę (18 lipca) podczas zwołanego w trybie nagłym posiedzenia, zarząd powiatu ustąpił częściowo protestującym i głosami PO (3 do 2) odwołał Krakowską. Funkcję szefa szpitala powierzył tymczasowo wicedyrektor Jadwidze Radziejewskiej. Decyzja dotycząca wyboru dyrektora placówki, zostanie podjęta nie wcześniej niż pod koniec wakacji.

Marek Jagódka nie ukrywa, że sytuacja jest niepokojąca, a uległość członków zarządu z PO wobec części załogi tylko ją komplikuje. Tym bardziej, że zarzuty wobec Aleksandra Niedzielskiego są poważne: m.in. niewykonanie zaleceń NIK, nieprzestrzeganie dyscypliny pracy i zawieranie umów z podmiotami zewnętrznymi z wykorzystaniem mienia szpitala.

PARTNER DZIAŁU