Iłża: szpitalne posiłki robiła firma cateringowa, nie było w niej... Pracownicy firmy cateringowej, która przygotowywała szpitalne posiłki nie mieli dostępu do ciepłej wody do mycia rąk i naczyń. Fot. Archiwum

Jedzenie dla pacjentów szpitala w Iłży przygotowywała firma cateringowa, w której pracownicy nie mieli dostępu do ciepłej wody do mycia rąk i naczyń, a przy stanowisku do obróbki wstępnej mięsa brak było w ogóle kranu - to tylko jedno z ustaleń po kontroli NIK.

SPZZOZ - Szpital w Iłży ma zawartą umowę na dostawy posiłków dla pacjentów z firmą kateringową. Jak stwierdzili kontrolerzy NIK, stan techniczno-sanitarny pomieszczeń budził wątpliwości. Zwrócili uwagę na zniszczone sprzęty z zalegającym osadem oraz niedostateczne zabezpieczenie przed owadami i gryzoniami. Natomiast osoby biorące udział w dystrybucji posiłków - inspektor do spraw żywienia i magazynier nie mieli wymaganych prawem orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do pracy przy żywności.

NIK dopatrzył się też uchybień po stronie szpitala, który nie zatrudniał dietetyka, tłumacząc to przyjętym założeniem, że taką osobę powinna zatrudnić firma cateringowa, a dostarczane posiłki powinny być właściwej jakości. Szpital nie zapewnił sobie także w umowie możliwości kontroli przygotowywania posiłków u wykonawcy i takich kontroli nie przeprowadzał, tłumacząc, że to są kompetencje sanepidu.

Więcej: www.radom.wyborcza.pl

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH