Grudziądz: żywią smacznie i zdrowo; ten szpital przyrządza posiłki także dla szkół

Grudziądzki Regionalny Szpital Specjalistyczny po raz drugi otrzymał certyfikat ISO żywienia zbiorowego. Takim dokumentem może pochwalić się niecałe trzy procent polskich lecznic - wiele szpitali rezygnuje z prowadzenia szpitalnych kuchni.

Szpitalna kuchnia w Grudziądzu zatrudnia ponad 50 osób.

Jest to małe przedsiębiorstwo, które przygotowuje nie tylko trzy posiłki dziennie dla chorych, ale także ciasta dla szpitalnej kawiarenki, przekąski do baru w poradniach specjalistycznych, prowadzi żywienie dzieci w wielu grudziądzkich szkołach oraz usługi cateringowe.

W sumie szpitalna stołówka przygotowuje 10 tysięcy posiłków dziennie.

Małgorzata Kufel, wicedyrektor Grudziądzkiego Regionalnego Szpitala Specjalistycznego, odpowiedzialna za wprowadzanie i utrzymanie certyfikatów, wyjaśniła, że to bardzo obszerna norma, w zasadzie dla dużych zakładów produkujących żywność.

- Zależy nam na tym certyfikacie, bo chcemy, by było w naszym szpitalu bezpiecznie - dodała Kufel.

Więcej: www.nowosci.com.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH