Grudziądz: odwołany dyrektor szpitala wraca na stanowisko Marek Nowak, dyrektor Regionalnego Szpitala Specjalistycznego w Grudziądzu. Fot. Archiwum

Marek Nowak, odwołany w lutym dyrektor Regionalnego Szpitala Specjalistycznego w Grudziądzu, został przywrócony na stanowisko przez prezydenta Grudziądza. Jego odwołanie było nieważne.

Wieloletniego szefa grudziądzkiej lecznicy miejskie władze odwołały trzy miesiące temu. Głównym powodem był dług szpitala, który przewyższa 500 mln zł, czyli roczny budżet miasta.

Kilka dni później wojewoda kujawsko-pomorski poinformował, że odwołanie Marka Nowaka jest nieważne. Wszystko przez to, że wciąż jest on radnym wojewódzkim. Na jego zwolnienie musiał zgodzić się więc sejmik, a tak się nie stało.

Prezydent miasta Robert Malinowski poinformował w poniedziałek (16 maja), że dostosuje się do decyzji sejmiku wojewódzkiego, które przywraca Marka Nowaka na stanowisko dyrektora szpitala.

Tymczasowym dyrektorem został Michał Jonczynski. To specjalista od finansów, był członkiem zarządu ZUS. Podjął on szereg starań, żeby niwelować koszty działania placówki oraz zaciągnąć nowy, wielomilionowy kredyt, który pozwoliłby spłacać na bieżąco dotychczasowe zobowiązania.

Więcej: www.wiadomosci.onet.pl

PARTNER DZIAŁU