Gorzów Wielkopolski: zarząd szpitala składa oświadczenie ws. kontroli CBA Od 1 sierpnia 2017 do 1 sierpnia 2018 r. różne instytucje zewnętrzne przeprowadziły łącznie 71 kontroli. Fot. PTWP

Jak informuje Jerzy Ostrouch, prezes Wielospecjalistycznego Szpitala Wojewódzkiego w Gorzowie Wielkopolskim przez ostatni rok w szpitalu różne instytucje przeprowadziły ponad 70 różnych kontroli. Ostatnia jest pierwszym przypadkiem, w którym procedurami przetargowymi w szpitalu zainteresowało się CBA.

Chodzi o przetarg na urządzenie PET/CT kupione przez szpital w tym roku. Służy do precyzyjnej diagnozy w leczeniu onkologicznym. Jak już pisaliśmy, przetarg na to urządzenie jest obecnie sprawdzany przez Centralne Biuro Antykorupcyjne. Potwierdził to w ubiegłym tygodniu wiceprezes Robert Surowiec.

Zarząd szpitala udostępnił informacje dotyczące tej kontroli. Funkcjonariuszki CBA odwiedziły szpital 13 sierpnia. Wizyta trwała cały dzień od godz. 9 do 17. Przekazane zostały im kopie wszystkich dokumentów związanych z przetargiem na PET/CT. W notatce sporządzonej na koniec wizyta CBA określana jest jako "czynności analityczno-informacyjne".

W oświadczeniu zarządu szpitala czytamy, że "w okresie od 1 sierpnia 2017 do 1 sierpnia 2018 r. różne instytucje zewnętrzne przeprowadziły łącznie 71 kontroli. Sprawdzano m.in. prawidłowość realizacji umów zawartych z NFZ, projektów unijnych, kwestie zabezpieczeń przeciwpożarowych oraz sanitarno-epidemiologiczne szpitala".

Na stronie internetowej szpitala zostało opublikowane oświadczenie zarządu placówki oraz inne dokumenty dotyczące kontroli.

Więcej: www.gorzow.wyborcza.pl

Drodzy Użytkownicy!