Goleniów: ogłoszono konkurs na stanowisko dyrektora szpitala

Dotychczasowy dyrektor Szpitalnego Centrum Medycznego w Goleniowie Sp. z o.o., Dariusz Guziak został odwołany, urzędował do poniedziałku (23 lipca). Oficjalnym powodem odwołania był zły stan zdrowia dyrektora.

Goleniowski szpital od lutego tego roku jest spółką pod nazwą Szpitalne Centrum Medyczne, ze 100-procentowym udziałem powiatu. Przez 6 lat prezesem był Guziak. W latach 2008-2011 łączył tę funkcję z zarządzaniem szpitala w Świnoujściu.

Przed rokiem odszedł ze Świnoujścia, a kilka dni temu władze Świnoujścia poinformowały, że po kontroli zrobionej przez ich wydział audytu - na prośbę nowej szefowej szpitala - mają podejrzenia, iż poprzednik mógł źle kierować finansami.

Robert Karelus, rzecznik prezydenta Świnoujścia poinformował o skierowaniu sprawy do RIO oraz na podstawie wyników przeprowadzonej kontroli zostanie także skierowane również do prokuratury zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa, polegającego na przekroczeniu kompetencji przy zaciąganiu zobowiązań finansowych

Rada Nadzorcza Szpitalnego Centrum Medycznego w Goleniowie Spóka z o.o. z siedzibą w Goleniowie ogłosiła na stronie internetowej szpitala konkurs na funkcję prezesa zarządu.

Więcej: www.gazeta.pl