Zarząd Województwa Pomorskiego 3 grudnia odwołał ze stanowisk dyrektorów dwóch gdańskich szpitali za niezłożenie w terminie ofert do NFZ na leczenie chorych w przyszłym roku. Niestety, wietrząc niesubordynację w podległych sobie placówkach, pomorski samorząd chyba "wylał dziecko z kąpielą".

Dla Krzysztofa Bukiela, przewodniczącego Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy, postępowanie władz jest niezrozumiałe. Zapytaliśmy jednego ze zwolnionych dyrektorów o to, jak doszło do tego, że oferta nie została złożona.

– Wszystko wydarzyło się podczas mojego trzmiesięcznego pobytu w szpitalu. Odwołanie było dla mnie szokiem, wydarzeniem zupełnie niezrozumiałym. W czasie choroby miałem oczywiście kontakt z moimi pracownikami, jednak nie mogłem przewidzieć, że ktoś nie dotrzyma terminu złożenia dokumentów. Nie czuję się winny, byłem chory – mówi portalowi rynekzdrowia.pl Bogdan Lamparski, dyrektor Pomorskiego Centrum Chorób Zakaźnych i Gruźlicy.

Pomorskie Centrum część usług świadczy jako jedyne  w regionie, także trudno byłoby zakładać, że nie będzie miało kontraktu.
– Wszystko jest postawione na głowie. Na dobrą sprawę to NFZ powinien się starać żebyśmy świadczyli usługi w ramach ubezpieczenia zdrowotnego – komentuje dyrektor Lamparski.

Zupełnie inną kwestią jest to, że propozycja NFZ – jeżeli chodzi o finansowanie leczenia w tej placówce jest –  zdaniem dyrektora mało korzystna.

– Przy cenie 51 złotych za punkt, moglibyśmy leczyć jedynie przez kwartał!

Dyrektor Lamparski próbował wyjaśniać marszałkowi województwa w jakich okolicznościach doszło do tego, że nie złożył oferty Funduszowi...

– Próbowałem wyjaśniać, jednak nic to nie dało. Jestem jeszcze na dziś, w środę, umówiony z marszałkiem na rozmowę, ale nie mam już nadziei...

Dodaje, że żałuje, iż doszło w placówce do takich wydarzeń. Dlaczego? Dlatego, że wskutek tego co stało się, zatrudnieni tam fachowcy zaczynają odchodzić.

–  Szkoda dobrego zespołu, który świetnie pracował przez ostatnie pięć lat. W tej chwili gdyby doszło w regionie do poważnego zagrożenia epidemiologicznego, to mogły by zaistnieć problemy z jego opanowaniem – tłumaczy dyrektor.

Czy o niezłożeniu ofert zdecydowały problemy osobiste? Czy też to efekt braku zgody na niekorzystne warunki proponowane przez NFZ? Dla Krzysztofa Bukiela, przewodniczącego OZZL postępowanie władz jest niezrozumiałe.

PARTNER DZIAŁU

Drodzy Użytkownicy!