Gliwice: prezes Szpitala Miejskiego nr 4 zrezygnował ze stanowiska Prezes miejskiej spółki szpitalnej złożył rezygnację z pełnionej funkcji Fot. Archiwum (zdjęcie ilustracyjne)

Marian Jarosz, prezes Szpitala Miejskiego nr 4 w Gliwicach, zrezygnował we wtorek (30 stycznia) ze stanowiska.

Jak poinformował Marek Jarzębowski, rzecznik prezydenta Gliwic, prezes Jarosz w ostatnich miesiącach już dwukrotnie składał rezygnację, ale była ona odrzucana przez radę nadzorczą. Tym razem została przyjęta - informuje serwis 24gliwice.pl

Jeszcze w poniedziałek Jarosz uczestniczył w rozmowach z przedstawicielami związku zawodowego w sprawie nowego regulaminu wynagradzania, a same negocjacje z lekarzami przebiegały w dobrej atmosferze.

W ocenie Urzędu Miejskiego za złą kondycję finansową szpitala odpowiada NFZ, który od lat dyskryminował finansowo Gliwice. Z taką opinią nie zgadza się opozycja w Radzie Miasta, na wniosek której, w lipcu ub.r. zwołano nadzwyczajną sesję i próbowano odwołać prezesa Jarosza. Ostatecznie projekt uchwały przepadł.

Lekarze nie ukrywają, że sytuacja w szpitalu nadal jest trudna, a placówce grozi zamknięcie kolejnych oddziałów (w ub.r. zamknięty został oddział chirurgii dziecięcej). Na razie nie wiadomo kto pokieruje spółką.

Więcej: www.24gliwice.pl

CZYTAJ TAKŻE