Giżycko: oświadczenie byłego operatora szpitala ws. zamknięcia oddziału Fot. archiwum RZ

Grupa Nowy Szpital wydała oświadczenie, w którym wyraża zaniepokojenie decyzją w sprawie zamknięcia oddziału noworodkowego w Szpitalu Giżyckim. "W naszym przekonaniu pełną odpowiedzialność za obecną sytuację szpitala ponosi starosta Powiatu Giżyckiego" - oświadcza Grupa.

W latach 2013-2014, kiedy szpitalem zarządzała Grupa Nowy Szpital, w żadnym momencie nie było mowy o zamykaniu jakiegokolwiek oddziału w Szpitalu Giżyckim. Również w czasie, kiedy szpitalem zarządzał poprzedni zarządca przymusowy (od maja 2015 r. do 4.03.2016) nie było takiego zagrożenia - czytamy w oświadczeniu.

Ja już informowaliśmy, Szpital Giżycki Sp. z o.o. poprosił wojewodę warmińsko-mazurskiego o czasowe zawieszenie działalności oddziału położniczego i przypisanego do niego oddziału noworodkowego z powodu braku neonatologa.

- Jedyny neonatolog w bardzo nieładny sposób został zwolniony ze szpitala przez osobę sprawującą zarząd komisaryczny w szpitalu - powiedział PAP starosta giżycki Wacław Strażewicz.

Wojewoda po trwających kilka dni konsultacjach w tej sprawie zdecydował w czwartek o zawieszeniu oddziału od 15 kwietnia do 30 czerwca.

Jak ocenia Grupa, problem pojawił się po powołaniu na wniosek starosty Powiatu Giżyckiego nowego zarządcy przymusowego, który pełni swoją funkcję od 9 marca br.

Z informacji, jakie od niego otrzymaliśmy wynika, że w momencie zmiany na stanowisku zarządcy, personel medyczny postawił nowe warunki i odstąpił od uzgodnień, jakie zostały ustalone z poprzednim zarządcą - podaje Marta Pióro, rzecznik prasowy Grupy Nowy Szpital.

Według przekazanych Grupie informacji, na oddziale ginekologiczno-położniczym jest 4 lekarzy pediatrów z II stopniem specjalizacji i posiadających certyfikaty ukończenia kursu resuscytacji krążeniowo-oddechowej noworodków. Od 15 kwietnia br. lekarze ci - z nieznanych Grupie Nowy Szpital powodów - odmówili zgody na dalszą współpracę ze szpitalem w zakresie świadczeń w pododdziale noworodkowym.

Nie jest więc prawdą, jak twierdzi publicznie Starosta Giżycki, że zamknięcie oddziału noworodkowego jest wyłącznie wynikiem działań poprzedniego zarządcy. W naszej ocenie tego rodzaju wypowiedzi starosty nie przyczyniają się do rozwiązania zaistniałej sytuacji - podano w oświadczeniu Grupy.

W oświadczeniu rzecznika Grupy zawarto uwagę, że "Starostwo powiatowe w Giżycku zarządzało szpitalem przez wiele lat doprowadzając placówkę do zadłużenia. Dlatego "Starostwo powiatowe w Giżycku nie powinno zarządzać szpitalem, ponieważ jak pokazują fakty, nie umie tego robić".

W cenie Grupy, "najlepszym rozwiązaniem dla Szpitala Giżyckiego jest przywrócenie wykonywania wiążącej strony umowy i umożliwienie Grupie Nowy Szpital dalszej pracy nad ulepszaniem szpitala".

Czytaj też. Giżycko: trwa spór o zarządzanie szpitalem, porodówka zawieszona