Gdańsk: komisja wskazała kandydata na stanowisko nowego dyrektora UCK Paweł Chodyniak. Fot. PTWP/archiwum

Jeżeli rektor Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego zarekomenduje kandydaturę Pawła Chodyniaka na dyrektora  Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku, to wkrótce obejmie on to stanowisko. Komisja konkursowa bezwzględną większością poparła już jego wybór.

Paweł Chodyniak w latach 2008 - 2012 pełnił obowiązki Dyrektora Szpitala Specjalistycznego w Prabutach, od 2007 do 2008 roku był c-cą dyrektora ds. finansów i analiz, członkiem zarządu spółki "ZDROWIE" prowadzącej Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Kwidzynie. 1 czerwca 2016 r. roku objął stanowisko dyrektora Powiatowego Centrum Zdrowia w Malborku.

Uniwersyteckie Centrum Kliniczne w Gdańsku to największy na Pomorzu szpital. Rocznie leczy się w nim ponad 90 tysięcy pacjentów, przeprowadza się tu prawie 23 tysiące zabiegów operacyjnych.

Wcześniej funkcję dyrektora Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego przez siedem lat pełniła Ewa Książek-Bator. Pod koniec listopada ubiegłego roku została odwołana ze stanowiska przez rektora Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, prof. Marcina Gruchałę.

Więcej: www.trojmiasto.pl