GIS i UOKiK chcą wzmocnić nadzór nad firmami cateringowymi zaopatrującymi szpitale GIS i UOKiK chcą wzmocnić nadzór nad firmami cateringowymi zaopatrującymi szpitale. Fot. Archiwum

Szpitale powinny zapewniać wyżywienie adekwatne do stanu zdrowia pacjenta - zgodnie podkreślają resort zdrowia i NFZ. Z kolei inspekcja sanitarna razem z Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumentów chce wzmocnić nadzór nad firmami cateringowymi, zaopatrującymi m.in. szpitale.

Na problem niedostatecznej jakości szpitalnych posiłków uwagę zwróciła Rzecznik Praw Pacjenta Krystyna Kozłowska, która w połowie listopada poprosiła Głównego Inspektora Sanitarnego o przeprowadzenie w całym kraju kontroli w tym zakresie.

Czytaj: Dwie kromki chleba i parówka - pacjenci fotografują szpitalne posiłki

Rzecznik GIS Jan Bondar w rozmowie z PAP wyjaśnił, że celem działań Inspektoratu jest sprawdzanie bezpieczeństwa żywności, a nie kontrola jakości dietetycznej posiłków i ich wpływu na zdrowie pacjentów. Corocznie natomiast sanepid przygotowuje i udostępnia raport, w którym ocenia sposób żywienia w różnych placówkach zapewniających żywienie zbiorowe, np. w szkołach i szpitalach.

Coraz więcej placówek korzysta z usług firm cateringowych
W 2014 r. inspektorzy ocenili, że w niemal 15 proc. stołówek jadłospisy i racje pokarmowe były niewłaściwe, a 45 proc. serwowanych dań miało złą wartość energetyczną oraz zawierało nieodpowiednie składniki pokarmowe. Posiłki były monotonne, brakowało w nich m.in. owoców i warzyw oraz produktów będących źródłem białka zwierzęcego. Z raportu wynika także, że coraz więcej placówek korzysta z usług firm cateringowych.

- Udział firm cateringowych w zaopatrzeniu nie tylko szpitali, ale także szkół, przedszkoli, domów pomocy społecznej, sanatoriów i innych tego typu placówek systematycznie wzrasta. Ostatnie dostępne dane (koniec 2014r.) mówią o 1 tys. firm cateringowych, które zaopatrywały blisko 9 tys. tzw. obiektów żywienia zbiorowego zamkniętego. Chcemy wspólnie z Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumentów wzmocnić nadzór nad tego typu firmami. Wspólne kontrole dotyczyłyby z jednej strony kwestii bezpieczeństwa żywności, zaś w drugiej jej wartości handlowej i prawidłowego znakowania - mówił Bondar.

Rzeczniczka resortu zdrowia Milena Kruszewska w piśmie wysłanym PAP podkreśliła, że odpowiednie żywienie zwiększa skuteczność leczenia, skraca czas gojenia się ran pooperacyjnych i zmniejsza ryzyko powikłań (np. rozwój szpitalnego zapalenia płuc). "Dzięki temu zmniejsza się także czas hospitalizacji oraz obniżane są całkowite koszty leczenia" - zaznaczyła Kruszewska. Dodała także, że liczba chorych, u których w trakcie hospitalizacji stan odżywienia nie ulega pogorszeniu, jest istotnym wskaźnikiem jakości opieki w szpitalach.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH