Finansowanie szpitali w sieci: wyższa jakość = wyższy ryczałt Wskaźnik zwiększy się o 0,02, jeśli szpital legitymuje się akredytacją Centrum Monitorowania Jakości z wynikiem 90 proc. punktów Fot. Archiwum (zdjęcie ilustracyjne)

Ryczałt dla szpitala w sieci będzie większy, jeśli placówka udzieli więcej świadczeń ambulatoryjnych i posiada certyfikaty jakości.

Projekt rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie sposobu ustalania ryczałtu podstawowego szpitalnego zabezpieczenia świadczeń zdrowotnych określa sposoby finansowania szpitali w sieci. Pozwala obliczyć wartość ryczałtu, który szpital otrzyma po 31 grudnia br. Ryczałt na pierwsze trzy miesiące funkcjonowania sieci (od października do grudnia br.) wyliczany jest na podstawie wartości kontraktu z 2015 r. - informuje Rzeczpospolita.

Wzór na obliczanie ryczałtu zawiera trzy zmienne: prognozowaną cenę jednostki sprawozdawczej, którą każdy oddział wojewódzki NFZ określi osobno w planie zakupu, skorygowaną liczbę jednostek sprawozdawczych oraz jakościowy wskaźnik korygujący Q.

Premiowane będzie wykonywanie większej liczby świadczeń ambulatoryjnych i posiadanie certyfikatów jakości.

Współczynnik Q wzrośnie o 0,01, jeśli placówka udzieli w przyszpitalnej przychodni o 10 proc. więcej porad. Wskaźnik wzrośnie o 0,015 dla szpitali zakwalifikowanych do sieci jako ogólnopolskie i III stopnia, jeśli średnia wartość hospitalizacji wzrośnie o 3 proc.

Wskaźnik zwiększy się też o 0,02, jeśli szpital legitymuje się akredytacją Centrum Monitorowania Jakości z wynikiem 90 proc. punktów, o 0,015, gdy wynik wynosi powyżej 80 proc., i o 0,01, jeśli jest niższy.

Współczynnik wzrośnie o 0,005, jeśli szpitalne laboratorium mikrobiologiczne posiada świadectwo Ogólnopolskiego Sprawdzianu Wiarygodności Badań Mikrobiologicznych Polmicro lub programu międzylaboratoryjnej oceny jakości badań z chemii klinicznej, wydawany przez Centralny Ośrodek Badań Jakości w Diagnostyce Laboratoryjnej.

Żeby ułatwić dyrektorom obliczenia, na stronie Ministerstwa Zdrowia opublikowano symulator obliczania ryczałtu w danym oddziale NFZ w formie pliku xls.

Więcej: rp.pl

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.