EuroMedic: oświadczenie dotyczące rozwiązania kontraktu

Dr Tomasz Ludyga, prezes zarządu EuroMedic Medical Center, informuje, że w piątek (21 lutego) do szpitala wpłynęło pismo ŚOW NFZ rozwiązujące ze skutkiem natychmiastowym umowę zawartą 17.01.2012 r. o udzielenie świadczeń opieki zdrowotnej we wszystkich zakresach.

Jak informuje prezes Ludyga, jednocześnie zarząd otrzymał pismo informujące, jakie placówki medyczne zapewnić mają dalsze leczenie pacjentów szpitala. Prezes zarządu zapewnia, że szpital dochowa wszelkich starań, by zapewnić pacjentom maksymalny komfort i bezpieczeństwo.

Pacjenci, którzy są już po operacjach i zabiegach już przekazywani są do innych szpitali, a pacjenci w trakcie rozpoczętego leczenia przekazani będą w sobotę (22 lutego).

Czytaj: Sprawa EuroMedic: umowy rozwiązane, pacjentów przejmą inne placówki

"W sprawie uzasadnienia jakie zawiera pismo nie potrafimy zrozumieć jak wbrew oczywistym faktom można twierdzić, że nie istnieją pokoje i łazienki, które fizycznie są i są wykorzystywane, że nie ma sprzętów, które były i są użytkowane. Dziwi nas, że w wystąpieniu pokontrolnym zarzuca się nam brak 71 sprzętów (wbrew faktom), a w uzasadnieniu mówi się już zaledwie o dwóch, co i tak stanowi dla NFZ pretekst do rozwiązania umowy" - czytamy w oświadczeniu.

Prezes Ludyga oświadcza też, że zarząd nie zgadza się ani z przywołaną w piśmie podstawą rozwiązania umowy ani z przedstawionym uzasadnieniem, a otrzymaną decyzję będzie skarżyć w dostępnych prawnie procedurach nie wykluczając postępowania sądowego cywilnego.

"Działanie wobec naszego szpitala to dowód na niszczenie przez urzędników, dobrze funkcjonującego, nowoczesnego szpitala, wykonującego najbardziej skomplikowane procedury medyczne, za mniejszą stawkę niż robią to inne szpitale" - ocenia.

Uważa, że wobec szpitala zastosowano procedurę naginania faktów i rygorystyczne oparcie się na formalistycznych procedurach.

''Na całym etapie postępowania nikt, nigdy nie brał pod uwagę interesu pacjentów. Jedynie na koniec, kiedy szpital został pozbawiony kontraktu, urzędnicy informują, że pogotowie ratunkowe dysponuje karetkami do transportu pacjentów'' - pisze dr Tomasz Ludyga.

Czytaj też: www.rynekzdrowia.pl

PARTNER DZIAŁU