Eksperci: system i pacjenci tracą na utrudnieniach w dostępie do leczenia żywieniowego FOT. Shutterstock; zdjęcie ilustracyjne

- Koszty nieleczonego niedożywienia sięgają w Polsce aż 11 mld zł rocznie. W kwocie tej znajdują się nie tylko wydatki bezpośrednie, związane z leczeniem, ale także koszty pośrednie, na które składają się m.in. opieka nad pacjentem, koszty absencji w pracy czy utrzymania rodzin - podkreślają eksperci.

Dr Anna Zmarzły, specjalista chorób wewnętrznych, kierownik Ośrodka Żywienia Klinicznego WSS im J. Gromkowskiego we Wrocławiu, członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) tłumaczy, że osoby niedożywione mają słabszą odporność, zwiększa się u nich liczba infekcji w ciągu roku, częściej mają po nich powikłania, zmuszeni są do korzystania z pomocy osób trzecich, ich jakość życia jest obniżona, skraca się długość ich życia.

Luki w finansowaniu
- Nie ulega wątpliwości, że na braku dostępu do leczenia żywieniowego tracą pacjenci. Jednak nie tylko oni. Także państwo ponosi wymierne straty. Rosną nam koszty, które są efektem terapii innych schorzeń, jak np. niegojące się rany czy ciężka celiakia - zaznaczyła dr Zmarzły podczas III Kongresu Wyzwań Zdrowotnych (8-10 marca 2018 r.).

Dodała, że w Stanach Zjednoczonych wyliczono, że w 2013 roku wydano 42 mln dolarów na koszty leczenia nieleczonego niedożywienia. Hospitalizacja tych chorych była od 1,5 do 5 razy dłuższa. Z kolei w Wielkiej Brytanii wydano prawie 20 mln funtów na terapię osób niedożywionych. Ponadto z danych brytyjskich i hiszpańskich wynika, że koszty niedożywienia stanowią ok. 15% budżetu, który wydaje się rocznie na ochronę zdrowia i opiekę społeczną.

- Gdyby te dane ekstrapolować na rynek polski i przyjąć wersję optymistyczną, zgodnie z którą koszty te stanowią jedynie 2% budżetu, to okazałoby się, że rocznie wydajemy 1,5 mld zł na terapię osób niedożywionych. Realnie jednak, niedożywienie kosztuje nas aż 11 mld zł rocznie. Ten koszt to nie tylko koszty bezpośrednie związane z leczeniem, ale też koszty opieki nad pacjentem, absencji w pracy, utrzymania rodzin - podkreślała dr Zmarzły.

Ekspertka wyjaśniła, że istnieje obowiązek oceny stanu dożywienia pacjenta przy przyjęciu do szpitala. Po takiej analizie, osoby chore, które są niedożywione, powinny zostać wsparte odpowiednią dietą. Niestety, tak się nie dzieje, gdyż nie ma refundacji doustnych diet przemysłowych, leczenia żywieniowego w warunkach oddziału psychiatrii, mamy limitowanie świadczeń żywieniowych i często brakuje możliwości kontynuacji terapii.

- Nie mamy pieniędzy na to, żeby terapię żywieniową stosować, mimo że są badania, które wskazują, że obniża ona koszty hospitalizacji do 42% - podsumowała dr Zmarzły.

Brakuje rozwiązań systemowych

comments powered by Disqus
  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ

PARTNER DZIAŁU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.