Dyrektor szpitali w Wodzisławiu Śląskim i Rydułtowach zrezygnowała ze stanowiska Zadłużenie lecznicy stale się zwiększa Fot. Archiwum

Dorota Kowalska zrezygnowała z pełnienia funkcji dyrektora Powiatowego Publicznego ZOZ w Rydułtowach i Wodzisławiu Śląskim z siedzibą w Wodzisławiu Śląskim. Nie ukrywa, że trudno jej było pracować w warunkach narastającego zadłużenia lecznicy, które sięga już 48 mln zł.

Na ostatniej sesji rady powiatu wodzisławskiego nie zdradziła wprost powodów rezygnacji, ale sporo można było przeczytać "między wierszami". Przyznała, że zaniepokoiły ją wypowiedzi, jakie padły z ust władz powiatu. "Szpital jak co miesiąc będzie generował milion straty, na koniec roku będzie 12 mln zł". "Nie jest możliwe, aby powiat utrzymał ze swojego budżetu szpital, bo takich pieniędzy nie ma". "Najpierw płynność straci szpital, potem powiat" - brzmiały niektóre z nich - informuje Dziennik Zachodni.

W wypowiedziach Kowalskiej słychać było żal z powodu braku odpowiedniego wsparcia ze strony zarządu powiatu.

Starosta Leszek Bizoń twierdzi jednak, że dyrektor stosowne wsparcie miała. Zaznacza, że członkowie zarządu wielokrotnie spotykali się z dyrekcją PPZOZ i omawiali wszelkie bieżące sprawy i problemy. Co więcej, starosta miał osobiście uczestniczyć w rozmowach z lekarzami, aby zapewnić obsadę dyżurów. Bizoń przypomina, że w budżecie zabezpieczono także 2 mln zł na remont oddziału wewnętrznego, a powiat umorzył lecznicom 3,1 mln zł pożyczki.

Przyczyn pogarszającego się wyniku finansowego lecznic jest wiele, m.in. zbyt niska wycena świadczeń przez NFZ. 88 proc. przychodów z tego tytułu przeznaczana jest na wynagrodzenia. Szybko rosną też koszty usług, leków, energii.

Więcej: dziennikzachodni.pl

Drodzy Użytkownicy!