Gazeta Wyborcza/Rynek Zdrowia | 10-07-2019 11:25

Dyrektor łódzkiego pogotowia stracił stanowisko

Jak poinformował portal wiadomosci-lodz.pl, Bogusław Tyka został odwołany z funkcji dyrektora wojewódzkiego pogotowia w Łodzi. Decyzja Zarządu Województwa Łódzkiego ma związek z kontrolą w podlegającym mu pogotowiu.

Fot. Piotr Waniorek

Według nieoficjalnych informacji portalu wiadomosci-lodz.pl, Tyka ostatni dzień w pracy był we wtorek (9 lipca). Rozwiązanie z nim umowy to efekt kontroli w łódzkim pogotowiu i wykazaną w związku z nią niedopłatą składek na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

Niedopłata była związana z nielegalną praktyką stosowaną przez władze WSRM w Łodzi. Ratownicy medyczni oprócz etatowej pracy w łódzkim pogotowiu ratunkowym, dodatkowo zatrudniani byli przez pozornego pracodawcę w tym samym pogotowiu. W rezultacie niektórzy z nich wykonywali swoją pracę nawet przez kilka dni bez przerwy.

Poprzednio WSRM w Łodzi sprawdzali kontrolerzy z Narodowego Funduszu Zdrowia. Ich zainteresowały niepełne obsługi karetek pogotowia. NFZ nałożył w związku z tym karę na WSRM.

Nazwisko następcy Tyki jest jeszcze nieznane. Nieoficjalnie mówi się, że jego obowiązki przejmie na razie dotychczasowy wicedyrektor Witold Olszewski. Bogusław Tyka pracował w łódzkim pogotowiu od października 2001 r.

Więcej: lodz.wyborcza.pl