Brokuły i inne spokrewnione z nimi warzywa obniżają ryzyko raka płuc u osób palących papierosy, a zwłaszcza u byłych palaczy - informuje serwis internetowy EurekAlert (www.eurekalert.org).

Przypomnijmy, że amerykańscy naukowcy wykazali w badaniach, że brokuły zmniejszają u cukrzyków również ryzyko wylewów i korzystnie wpływają na wzrok. Tym razem badacze z Roswell Park Cancer Institute w Buffalo przeprowadzili badania wśród pacjentów chorych na raka płuca oraz wśród zdrowych osób dobranych ze względu na nałóg palenia. W obu grupach zebrano dane na temat spożycia brokuł oraz innych spokrewnionych z nimi warzyw kapustnych, jak kalafior czy sama kapusta. Brano też pod uwagę formę, w jakiej je spożywano - na surowo lub po ugotowaniu. W analizie uwzględniono również to, czy pacjent był palaczem oraz ile i jak długo palił.

Okazało się, że u palaczy jedzenie kapustnych obniżało ryzyko raka płuca o 20-55 proc. - zależnie od postaci w jakiej je spożywano oraz ilości wypalanych papierosów i czasu trwania nałogu. Na przykład, u osób aktualnie palących ryzyko raka płuc obniżały tylko surowe warzywa kapustne. Nie zaobserwowano natomiast, by podobny efekt ochronny miało ogólnie jedzenie większych ilości warzyw i owoców.

Jutro dzień próby wyjścia z tytoniowego uzależnienia. Warto zamienić papierosy na brokuły.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH