Biała Podlaska: dwóch kandydatów na stanowisko dyrektora szpitala wojewódzkiego Stosowną uchwałę podającą nazwisko nowego dyrektora szpitala zarząd województwa podejmie najprawdopodobniej 19 listopada. Fot. archiwum

Prawdopodobnie 19 listopada, po zatwierdzeniu kandydata na stanowisko dyrektora przez zarząd województwa lubelskiego, poznamy nowego menedżera, który pokieruje Wojewódzkim Szpitalem Specjalistycznym w Białej Podlaskiej.

Do czasu rozstrzygnięcia konkursu p.o. dyrektora Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Białej Podlaskiej jest Adam Chodziński. I to m.in. jego kandydatura jest brana pod uwagę, gdy mowa o obsadzeniu dyrektorskiego fotela.

Jak podaje Dziennik Wschodni, Adam Chodziński w szpitalu pracuje od  od grudnia ubiegłego roku, a od w marcu był zastępcą dyrektora. Jest też miejskim radnym Zjednoczonej Prawicy. W poprzedniej kadencji był zastępcą prezydenta miasta Dariusza Stefaniuka (PiS). To m.in. absolwent bialskiej filii AWF, skończył też zarządzanie w administracji i samorządzie terytorialnym na SGH.

Drugi kandydat na stanowisko dyrektora jest Karol Sudewicz, również miejski radny Zjednoczonej Prawicy. Obecnie jest dyrektorem Europejskiego Centrum Kształcenia i Wychowania Ochotniczych Hufców Pracy w Roskoszy koło Białej Podlaskiej. Studiował m.in. pedagogikę i zarządzanie.

Jak przekazał Remigiusz Małecki, rzecznik prasowy marszałka, komisja konkursowa już się zebrała i przedstawi rekomendowaną kandydaturę zarządowi województwa. Prawdopodobnie oficjalnie o wyborze dyrektora zarząd województwa poinformuje w uchwale 19 listopada.

Wcześniej dotychczasowy długoletni dyrektor szpitala Dariusz Oleński złożył rezygnację z zajmowanego stanowiska. Szpital utrzymywał dodatni wynik finansowy.

Więcej: www.dziennikwschodni.pl

Drodzy Użytkownicy!