Agnieszka Pachciarz rekomenduje Grzegorza Nowaka na stanowisko dyrektora Śląskiego OW NFZ

NFZ poinformował, że prezes Funduszu Agnieszka Pachciarz, zgodnie z art. 107 ust. 2 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, zwróciła się w poniedziałek (17 września) do Rady Śląskiego OW NFZ o opinię ws. powołania Grzegorza Nowaka na stanowisko dyrektora tego oddziału.

Konkurs ogłoszono 14 sierpnia br. po dymisji byłego dyrektora Zygmunta Klosy. Zgłosiło się ośmiu kandydatów, z których pięciu - Wojciech Mizera, Maria Teresa Janusz, Michał Ekkert, Grzegorz Nowak, Anna Bednarska-Czerwińska - spełniło wszystkie wymagania formalne.

Po przeprowadzeniu 10 września rozmów kwalifikacyjnych z kandydatami, w trakcie których odbyło się sprawdzenie ich wiedzy z tematyki dotyczącej zakresu spraw należących do właściwości Funduszu oraz sprawdzenie kompetencji kierowniczych, komisja konkursowa przedstawiła Agnieszce Pachciarz dwóch kandydatów. W ocenie komisji wymogi w stopniu najwyższym spełniali - Maria Teresa Janusz i Grzegorz Nowak.

Po przeprowadzeniu 12 września rozmów z kandydatami, prezes Funduszu podjęła decyzję o skierowaniu wniosku do Rady śląskiego oddziału w sprawie powołania Grzegorza Nowaka na stanowisko dyrektora.

Więcej: www.nfz.gov.pl