Terapia niestandardowa: jedno prawo, trzy instytucje, dwa stanowiska

Nadal brakuje porozumienia pomiędzy Ministerstwem Zdrowia, NFZ i Agencją Oceny Technologii Medycznych w zakresie stosowania chemioterapii niestandardowej.

W jednym z artykułów informowaliśmy o nie do końca jasnym sposobie postępowania w przypadku wydawania zgody na chemioterapię niestandardową przez dyrektora oddziału wojewódzkiego NFZ, jeżeli dana terapia otrzymała negatywną rekomendację Agencji Oceny Technologii Medycznych.

W wypowiedzi dla Rynku Zdrowia, Artur Fałek, dyrektor departamentu polityki lekowej i farmacji stwierdził, że dyrektor oddziału wojewódzkiego NFZ nadal może wydać zgodę na chemioterapię niestandardową, nawet jeśli otrzymała negatywną rekomendację AOTM.

– Dyrektor oddziału NFZ musi brać pod uwagę warunki wskazane w rekomendacji. Jednak nie jest napisane wprost, że przy negatywnej rekomendacji dyrektor OW NFZ nie może wydać takiej zgody: nie uległa zmianie zasada, że  ma on prawo do uwzględnienia okoliczności i podjęcia indywidualnej decyzji – mówił dyrektor Fałek dodając, że zgody te mogą być wydawane tylko w wyjątkowych sytuacjach.

Podobne stanowisko zajmuje prezes Agencji, Wojciech Matusewicz. Jego zdaniem, NFZ ma prawo do podjęcia indywidualnej decyzji w sprawie leczenia i odmawiając zgody na leczenie, nie może zasłaniać się opinią AOTM na temat preparatu.

– Nasza Agencja nie wydaje tak zwanych twardych rekomendacji, w związku z tym NFZ może podjąć decyzję o finansowaniu terapii danym lekiem – mówił 3 marca 2010 prezes Matusewicz w Wiadomościach TVP1.

Wypowiedź prezesa AOTM skomentował NFZ, w wydanym 5 marca komunikacie, w sprawie zasad finansowania leku stosowanego w ramach chemioterapii niestandardowej:

„W związku z nieprawdziwymi treściami zawartymi w wypowiedziach prezesa Agencji Oceny Technologii Medycznych dla Wydarzeń Polsatu (9 lutego br.) oraz Wiadomości TVP1 (3 marca br.) informujemy, że – zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 11 stycznia 2010 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu programów zdrowotnych – akceptacja finansowania świadczenia w programie chemioterapii niestandardowej przez dyrektora oddziału wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia następuje po spełnieniu warunków zawartych w rekomendacji Agencji Oceny Technologii Medycznych. Brak rekomendacji albo niespełnienie warunków zawartych w rekomendacji Agencji Oceny Technologii Medycznych uniemożliwia Narodowemu Funduszowi Zdrowia finansowanie leku stosowanego w ramach chemioterapii niestandardowej."