Stanowisko MZ w sprawie kar umownych dla aptekarzy

Z odpowiedzi otrzymanej z Ministerstwa Zdrowia w sprawie naliczania kar za błędnie sprawozdawane przez aptekę dane jednoznacznie wynika, że muszą jednocześnie wystąpić obie przesłanki tj. błędnie przekazane dane oraz nienależna refundacja, aby NFZ z tego powodu mógł nałożyć na aptekę karę - informuje Śląska Izba Aptekarska.

Samo błędne przekazanie danych przez aptekę nie jest warunkiem wystarczającym, aby NFZ nakładał w takim przypadku karę, na co wielokrotnie wskazywaliśmy w korespondencji z NFZ w tej sprawie - podała Izba, powołując się na treść odpowiedzi ministerstwa.

- Zdaniem SIA, na podstawie powyższego stanowiska MZ, NFZ powinien zwrócić aptekom wraz z odsetkami nałożone kary za błędnie przekazane dane, w przypadku, kiedy refundacja była należna - uważają farmaceuci.

- Jeżeli NFZ z własnej inicjatywy nie zwróci nałożonych aptekom kar, apteki powinny wykorzystując pismo MZ wystąpić do NFZ o zwrot kar wraz z odsetkami" - dodają.

Więcej: http://katowice.oia.pl

CZYTAJ TAKŻE