Sąd Najwyższy łagodzi stanowisko w sprawie refundacji recept

Sąd Najwyższy po raz drugi wydał rozstrzygniecie w sprawie sposobu wypełniania recept.

Pierwszy wyrok z 14 października 2009 roku stwierdzał, że NFZ nie ma obowiązku zwrotu refundacji aptekom leków, jeśli recepty nie zawierały informacji o pacjencie lub były nieczytelne, co uniemożliwiało identyfikację pacjenta.

De facto oznaczało to, że NFZ ma prawo odmówić wypłacenia aptece pieniędzy wyłożonych na leki bezpłatne lub częściowo płatne dla pacjenta, na podstawie nieczytelnej recepty.

NFZ uznał, że nieczytelne dane oznaczają ich brak. To stanowisko poparł SN. Zbigniew Strus zwraca uwagę w „Przeglądzie orzecznictwa Sądu Najwyższego“ (Palestra 5-6/2010), że o ile teza, iż NFZ nie ma obowiązku zwrotu refundacji aptekom leków, jeśli recepty nie zawierały informacji o pacjencie lub były nieczytelne, uniemożliwiając identyfikację pacjenta, nie budzi wątpliwości, jednak w uzasadnieniu do tego wyroku zabrakło informacji, o jakie uchybienia chodziło w rozpatrywanej sprawie.

Uwaga ta została poczyniona dlatego, że zakres i podstawy refundacji stanowią domenę ustawodawcy, w związku z czym niestaranne wypełnienie recepty podlega sprostowaniu lub uzupełnieniu, przewidzianym w rozporządzeniu, a zatem odmowa refundacji ma charakter tymczasowy.

Sąd Najwyższy w wyroku z 21 kwietnia 2010 roku (V CSK 358/09) stwierdza, że „inne uchybienia przy realizacji recept niewskazane w wyroku z 2009 roku (SN V CSK 103/09), niemające istotnego wpływu na kwestie związane z refundacją leków i mogące być zastępczo usunięte nie muszą stanowić podstaw do ochrony refundacji“.

Więcej: www.rynekaptek.pl