Decyzje refundacyjne dotyczące leków przeciwzakrzepowych były wydawane zgodnie z prawem, czyli zapisami ustawy o refundacji - twierdzi Ministerstwo Zdrowia w stanowisku przedstawionym po krytycznej publikacji w Gazecie Wyborczej.

Zgodnie z art. 13 ust. 1 ustawy o refundacji, minister zdrowia ustalając urzędową cenę zbytu leku, środka spożywczego specjalnego przeznaczenia żywieniowego, wyrobu medycznego, dla którego żaden odpowiednik nie jest refundowany w danym wskazaniu (co miało miejsce w przypadku leku Pradaxa), bierze pod uwagę następujące kryteria:
1) stanowisko Komisji Ekonomicznej,
2) rekomendację Prezesa Agencji Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji, w szczególności wyników analizy stosunku kosztów do uzyskanych efektów zdrowotnych,
3) konkurencyjność cenową.

Pod uwagę bierze się także równoważenie interesów świadczeniobiorców i przedsiębiorców, możliwości płatnicze NFZ oraz działalność naukowo-badawczą i inwestycyjną wnioskodawcy w zakresie związanym z ochroną zdrowia na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz w innych państwach członkowskich Unii Europejskiej lub państwach członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA).

Minister Zdrowia rozpatrując sprawę w oparciu o zebrane dokumenty i uwzględniając powyższe kwestie, podwyższył urzędowe ceny zbytu dla leku Pradaxa od 1 stycznia 2018 r. Przy podejmowaniu decyzji minister zdrowia brał pod uwagę także potrzebę zachowania dyscypliny finansów publicznych oraz konieczność zapewnienia ciągłości i bezpieczeństwa terapii dla pacjentów.

Podwyższenie urzędowej ceny zbytu dotyczyło 2 miesięcy, gdyż decyzja o objęciu refundacją była wydana do 28 lutego 2018 r. Okres wyłączności rynkowej dla leku Pradaxa upłynął w marcu 2018 r. Zgodnie z art. 13 ust. 2 ustawy o refundacji, w pierwszej decyzji administracyjnej wydanej po upływie okresu wyłączności rynkowej, od 1 marca urzędowa cena zbytu została obniżona do 75% ceny z poprzedniej decyzji administracyjnej o objęciu refundacją.

Analogicznie wyglądała sytuacja leku Xarelto: podwyższenie urzędowej ceny zbytu dotyczyło 2 miesięcy (od 1 lipca 2018 r.), gdyż decyzja o objęciu refundacją została wydana do 31 sierpnia 2018 r. Okres wyłączności rynkowej dla leku Xarelto upłynął w październiku 2018 r. W związku z tym wnioskodawca złożył kolejny wniosek o objęcie refundacją i ustalenie urzędowej ceny zbytu na okres od 1 września 2018 r., zgodny z zapisem ustawy o obniżeniu ceny do 75% w porównaniu z poprzednią decyzją.

Czytaj też: CBA broni ministra ws. podwyżek cen leków

W żadnym z tych przypadków zmiany decyzji nie wiązały się ze zwiększeniem wydatków płatnika publicznego.

Więcej: www.gov.pl

Czytaj też: CBA: agresywna walka i stała obniżka cen wskazuje na krótkowzroczność

CZYTAJ TAKŻE

Drodzy Użytkownicy!