Dziś (14 kwietnia) Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych opublikował informację ws. oceny bezpieczeństwa leku Uprtravi stosowanego w leczeniu tętniczego nadciśnienia płucnego.

Jak podaje URPL, Europejska Agencja Leków (EMA) zakończyła ocenę produktu leczniczego Uptravi (selexipag). Kontrolę prowadzoną przez EMA zapoczątkowało pięć zgonów pacjentów we Francji.

"EMA potwierdza, że lek może być w dalszym ciągu stosowany zarówno przez pacjentów już poddawanych terapii jak i rozpoczynających leczenie, jednak postępowanie lecznicze musi odbywać się zgodnie z danymi zawartymi w drukach informacyjnych. W wyniku przeprowadzonej oceny, nie uznaje się za konieczne wprowadzanie zmian do danych zawartych w informacji o leku" - czytamy na stronie URPL.

Komitet ds. Oceny Ryzyka w Ramach Nadzoru nad Bezpieczeństwem Farmakoterapii (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee, PRAC) stwierdził, że dane poddane analizie nie sugerują wzrostu śmiertelności związanej ze stosowaniem Uptravi.

Więcej: www.urpl.gov.pl