Infarma: stanowisko w sprawie wywozu leków za granicę

Związek Pracodawców Innowacyjnych Firm Farmaceutycznych Infarma oświadczył, że zrzeszone w nim podmioty podejmują wszelkie możliwe aktywności, by zagwarantować polskim pacjentom dostęp do niezbędnych dla nich terapii.

Zdaniem autorów oświadczenia rozwiązaniem problemu dostępności leków może być jedynie racjonalne i kompleksowe uregulowanie kwestii wywozu leków.

Podstawą dla tworzenia takiej legislacji jest zgłoszony w Sejmie projekt poselski nowelizacji ustawy Prawo Farmaceutyczne oparty o wprowadzenie systemowych zmian w zakresie dystrybucji leków, przede wszystkim w odniesieniu do kontroli eksportu opartych na rozwiązaniach przyjętych w innych państwach UE.

W opinii Piotra Brukiewicza, prezesa Śląskiej Izby Aptekarskiej, obecna, coraz bardziej dotkliwa dla pacjentów sytuacja, oraz niedopuszczalna działalność niektórych firm farmaceutycznych, polegająca na utrudnianiu, a czasami wręcz uniemożliwianiu aptekom zakupu wielu ważnych leków, stwarza zagrożenie dla zdrowia i życia.

Czytaj także: Posłowie poszukają recepty na nielegalny wywóz leków

Jego zdaniem na nielegalnym wywozie leków z Polski za granicę czy tzw. reeksporcie zarabia polska hurtownia i apteka biorąca udział w procederze, zagraniczna hurtownia oraz producent leku, który umożliwia taki obrót swoim produktem. Traci polski pacjent, który ma problem z dostępem do leków.

Związek Pracodawców Innowacyjnych Firm Farmaceutycznych Infarma reprezentuje 30 działających w Polsce wiodących firm sektora farmaceutycznego, prowadzących działalność badawczo-rozwojową i produkujących leki innowacyjne, w tym biotechnologiczne.

Drodzy Użytkownicy!