Gdańsk: studenci piszą list otwarty do prezesa NIA Fot. Archiwum

Członkowie Studenckiego Koła Naukowego Prawa Farmaceutycznego z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego wystosowali list otwarty do prezesa Naczelnej Izby Aptekarskiej Grzegorza Kucharewicza.

"Jako studenci Wydziału Farmaceutycznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, zaobserwowaliśmy negatywny stosunek Naczelnej Izby Aptekarskiej do badań nadzorowanych przez dr hab. Agnieszkę Zimmermann. Prośba Pana Prezesa NIA o dodatkowe wyjaśnienia, skierowana do Dziekanów Wydziałów Farmaceutycznych w sprawie tychże badań, napełnia nas pewną konsternacją" - piszą studenci.

"Projekt naukowy, którego celem jest zbadanie opinii farmaceutów na temat działalności ich samorządu zawodowego, traktujemy jako priorytetowy z punktu widzenia niezwykle istotnej dziedziny nauk farmaceutycznych - farmacji społecznej. Ponadto uważamy, że istnieje uzasadniona konieczność aktywizacji społeczności farmaceutów i zwiększenia zainteresowania losem naszego zawodu oraz działalnością własnego samorządu zawodowego" - wskazują.

"Jest świętym prawem naukowca stawiać hipotezy badawcze, weryfikować je w przyjęty i powszechnie akceptowany sposób oraz upubliczniać wyniki swoich badań. Od zawsze służy to rozwojowi nie tylko nauki, ale i upowszechnia model współpracy środowiska zawodowego ze światem akademickim" - argumentują studenci.

"W związku z powyższym, pragniemy wyrazić tym listem obawę, że najwyższe władze polskiego samorządu aptekarskiego, chcą swoim działaniem wpływać na niezależność badawczą samodzielnego pracownika nauki. Mamy nadzieję, że ten list, jak również płynące z całej Polski wyrazy poparcia dla zespołu, którym kieruje dr hab. A. Zimmermann, skłonią Pana Prezesa do refleksji i zmiany stanowiska" - dodają członkowie Studenckiego Koła Naukowego Prawa Farmaceutycznego GUMed.