Opracowaliśmy nową generację szczepionek żywych atenuowanych. Stosujemy w nich całe wirusy, ale zmienione genetycznie - ogłosił Thomas Muster, austriacki biotechnolog podczas konferencji w Pradze zorganizowanej przez Komisję Europejską w ramach projektu FLUVACC.

Obecnie stosowane są dwa rodzaje szczepionek przeciw grypie: jedne zawierają wirusy inaktywowane, a drugie - aktywne wirusy atenuowane, czyli pozbawione zdolności chorobotwórczych.  Te drugie szczepionki wywołują lepszą odpowiedź immunologiczną, ale mogą spowodować niespodziewane powikłania u dzieci, osób starszych i z osłabioną odpornością.

Badacz wyjaśnił, że po wniknięciu wirusa grypy do komórek w nosie, organizm zaczyna produkować przeciwwirusowy związek z grupy interferonów. Wirus ma swoje białko - tzw. anatgonistę interferonu NS1, które hamuje te reakcje. Naukowcy zidentyfikowali gen tego antagonisty i stworzyli wirusy, w których jest on wyłączony. Te właśnie wirusy są obecne w nowej szczepionce.

Po wniknięciu do organizmu nie mogą blokować interferonu, więc jego poziom rośnie, a wirusy są skutecznie eliminowane. To sprawia zarazem, że wirus nie może się powielać w komórkach, dlatego szczepionka jest znacznie bardziej bezpieczna dla osób o słabszej odporności, dzieci i staruszków.

Mimo że wirus się nie namnaża, delta-FLU wywołuje silną odpowiedź układu odporności, bo produkowane są duże ilości interferonu, znacznie wyższe niż przy normalnej infekcji. Dzięki temu skuteczność tej szczepionki jest lepsza niż zwykłych szczepionek atenuowanych.

Nowa szczepionka nie jest produkowana w jajach kurzych, ale w kulturach komórkowych. Jest to o tyle ważne, że produkcja w jajach zajmuje więcej czasu i jest bardziej kosztowna.

- Ta metoda daje możliwość szybkiego wyprodukowania szczepionki przeciw grypie na wypadek pandemii. Wystarczy uzyskać zmieniony genetycznie szczep, który wywołuje pandemię. Zajmuje to ok. 2 tygodni. Aby wyprodukować tą metodą szczepionkę na potrzeby większej liczby ludzi, wystarczyłyby 3 miesiące - zaznaczył dr Muster.

Naukowcy z AVIR Green Hills Biotechnology - firmy, która stworzyła szczepionkę, mają na dniach otrzymać szczep świńskiej grypy, wtedy rozpoczną prace nad szczepionką. Takie szczepionki mogą też być stosowane u osób uczulonych na białko jaj.

Pierwsza faza testów klinicznych szczepionki zawierającej wirus grypy ptasiej H5N1 była prowadzona w grupie 48 pacjentów. Okazało się, że szczepionka jest bezpieczna, skuteczna i wywołuje długotrwałą odporność. Co ważne zaobserwowano, że wywołuje ona tzw. odporność krzyżową między szczepami grypy typu H5N1 oraz H1N1, do którego zalicza się wirusa grypy świńskiej odpowiedzialnego za aktualną epidemię grypy na świecie. Obecnie trwa druga faza testów tej szczepionki.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH